Linkuri accesibilitate

Zeci de mii de tone de deşeuri depozitate ilegal în Capitală. Amenzi de 300.000 de euro


Imagine generică

Zeci de mii de tone de deșeuri și 212 depozite ilegale au fost descoperite în luna februarie, în urma acţiunilor desfăşurate de Garda Naţională de Mediu, în parteneriat cu Poliţia Română, Jandarmeria Română şi autorităţile publice locale, suma totală a amenzilor depăşind 300.000 de lei, a anunţat, miercuri, ministrul Mediului, Tanczos Barna.

În fiecare din cazurile depistate s-a dispus ecologizarea terenurilor

„Dacă acţionăm şi dacă suntem fermi şi hotărâţi putem să schimbăm imaginea, faţa Bucureştiului, faţa întregii ţări, pentru că este inadmisibil ca într-o ţară europeană, într-o capitală europeană, să avem asemenea imagini dezolante”, a spus ministrul Mediului, citat de Agerpres.

El a dat asigurări că Garda de Mediu are toată libertatea să acţioneze împreună cu autorităţile locale pentru stoparea unui fenomen generalizat în întreaga țară.

„Am făcut extrem de multe controale, am făcut echipe specializate pe fiecare sector şi am identificat în cursul lunii februarie 212 asemenea locaţii în doar 30 de zile. Acest rezultat arată că, dacă se vrea, se poate. Dacă se fac acţiuni ferme, chiar radicale, vor veni şi rezultatele. La aceste locaţii unde se depozitează ilegal deşeuri în Bucureşti am găsit zeci de mii de tone de deşeuri depozitate ilegal, aproape 100.000 de metri pătraţi de suprafaţă acoperită total sau parţial cu asemenea deşeuri. În cursul acestor acţiuni au fost aplicate amenzi de sute de mii de lei şi s-a dispus, în fiecare caz, ecologizarea suprafeţelor, ecologizarea acestor terenuri. Sarcina este de fiecare dată a proprietarului: se identifică proprietarul şi este amendat", a precizat acesta.

Responsabilitatea este întotdeauna a proprietarului de teren, spune oficialul de la Mediu. El a explicat și care este procedura de lucru: se dă un termen pentru ecologizare şi se revine în control, iar în cazul în care nu au fost îndeplinite avertismentele date la primul control, proprietarul poate primi amenzi și de până la 100.000 lei. Dacă nici în aceste condiții proprietarul nu face ecologizarea terenului, Garda de Mediu va sesiza Parchetul împotriva proprietarilor care nu respectă măsurile impuse.

Cele mai mari depozite ilegale din Capitală sunt: pe strada Carierei, în sectorul 1, în zona CET Progresul, unul la Intrarea Cooperativei, în spate la CET Vest, toate fiind controlate și amendate după ce au fost constatate încălcări grosolane ale legii, spune ministrul.

„Suma totală a amenzilor depăşeşte 300.000 de lei. Am surprins în acelaşi timp în flagrant, de foarte multe ori, persoane, mijloace de transport care depozitau deşeuri în zone nepermise. Am confiscat 7 mijloace de transport, unele dintre ele chiar de zeci de mii de euro. Este o chestiune generalizată şi doar prin acţiuni ferme şi măsuri radicale putem să stopăm acest fenomen. Avem 12 echipe la nivelul Bucureştiului la Garda de Mediu, care, împreună cu poliţia locală, fac aceste monitorizări. Câteodată se stă chiar la pândă. Monitorizăm chiar şi după trasarea acestor sarcini aceste locaţii - şi facem tot posibilul, alături de administraţia publică locală, să oprim acest fenomen", a explicat Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a precizat că va extinde această colaborare şi la nivel naţional.

„Vom extinde această colaborare şi la nivel naţional. Am vorbit ieri cu domnul primar Boc. Dânsul este acum preşedintele AMR (Asociaţia Municipiilor din România). Le-am trimis o adresă prin care le propunem acelaşi mod de colaborare pe care l-am pus în practică cu succes în Bucureşti la nivelul tuturor municipiilor, după care ne vom adresa comunelor, primăriilor de comună, de oraşe, astfel încât această colaborare, care este extrem de bună, extrem de eficientă la nivelul Bucureştiului, să fie extinsă la nivel naţional - Garda de Mediu, împreună cu Poliţia Locală - ca să putem stopa acest fenomen generalizat la nivel naţional", a spus el.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG