Linkuri accesibilitate

Zeci de percheziții în București și 14 județe într-un dosar de contrabandă. DIICOT: Rețeaua are ramificații în patru țări est-europene


Procurorii și polițiștii vizează două grupări pentru contrabandă cu ţigarete și tutun, articole pirotehnice și pentru spălare de bani. Prejudiciul adus bugetului este de aproape 13 milioane de euro. Peste 50 de persoane, inclusiv patru funcţionari cu statut special, vor fi aduse la audieri.

Într-un comunicat, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) anunță că perchezițiile au loc în județele Arad, Suceava, Dolj, Călărași, Sibiu, Iași, Teleorman, Mehedinți, Timiș, Braşov, Covasna, Argeş, Ilfov, Constanţa și în București.

„(...) membrii celor două grupuri infracționale au procurat bunurile accizabile din afara României, le-au introdus fraudulos în țară (cu complicitatea sau susținerea unor funcționari din cadrul autorităților publice), transportat și depozitat, în scopul valorificării pe piața neagră”, transmite DIICOT.

Potrivit procurorilor, rețelele de contrabandă vizate au ramificații în Cehia, Ucraina și Bulgaria.

Procurorii susțin că au descoperit în timpul anchetei că aproape 40 de milioane de țigarete, 64 de tone de tutun pentru fumat și 3 fabrici clandestine de ţigarete de contrabandă, două aflate pe teritoriul României şi una în Cehia, care au fost desființate.

Prejudicul adus bugetului de stat este evaluat de procurori la aproape 13 milioane de euro.

Perchezițiile sunt coordonate de DIICOT Timișoara și polițiști din Arad.

„Sunt puse în executare peste 50 de mandate de aducere emise pe numele suspecţilor, din care patru sunt funcționari publici cu statut special, audierile fiind realizate la sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Timișoara”, notează comunicatul DIICOT.

Funcționarii publici cu statut speciali sunt. în general, funcționari angajați în structurile de forță și de securitate ale statului și includ polițiști, angajați ai vămilor, serviciilor diplomatice și consulare.

Potrivit rezultatelor unui studiu Novel Research publicate la începutul lunii martie arată că în luna martie piața țigaretelor de contrabandă reprezenta 7,7% din totalul consumului național.

Potrivit Poliției de Frontieră, în 2023 s-a înregistrat cel mai mare volum de țigarete capturate în ultimii 5 ani. Față de anul 2022, capturile au crescut cu 40%.

Astfel, în 2023 au fost confiscate peste 5,5 milioane pachete de țigări, aproape 17 tone de tutun și 31 de tone tutun de narghilea. În 2023, autoritățile au destructurat trei grupuri infracţionale organizate, în care erau implicate 47 de persoane, care făceau contrabandă cu țigarete și tutun.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG