Linkuri accesibilitate

Zeci de persoane reținute în Belarus la protestele împotriva lui Lukașenko


Imagine de la „Marșul vecinilor”, protest îndreptat împotriva lui Alexandr Lukașenko, care a avut loc, duminică, în mai multe orașe din Belarus.

Update

Cel puțin 130 de persoane au fost arestate în Minsk și Barauliany, potrivit grupului pentru drepturile omului Vyasna. Și alte arestări au fost raportate în întreaga țară.

Știrea inițială

Autoritățile din Belarus au reținut zeci de protestatari în contextul în care, în Belarus, continuă manifestațiile pentru înlăturarea lui Alexandr Lukașenko de la președinție.

Se pare că cel puțin 45 de oameni au fost reținuți în Minsk și Barauliany pe 29 noiembrie. Și alte arestări au fost raportate în întreaga țară.

Este a doua săptămână când demonstrațiile din Belarus au fost organizate sub emblema „Marșul vecinilor”. Opoziția a adoptat această strategie ca o modalitate de a descentraliza protestele și de a face mai dificilă încercarea poliției de a-i reține pe protestatari.

Serviciul belarus al Europei Libere a raportat că forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și grenade paralizante împotriva unor demonstranți. Serviciile de telefonie mobilă nu au funcționat în Minsk, iar stațiile de metrou din centru au fost închise.

În aproape toate cartierele capitalei Minsk au fost raportate demonstrații.

Un video postat pe rețelele de socializare arată cum poliția din Minsk duc o persoană care și-a pierdut cunoștința în apropiere de stația de metrou Pușkin.

Nu este clar câte persoane au participat la demonstrații.

În Belarus, protestele se desfășoară aproape fără încetare de la alegerile prezidențiale controversate de la începutul lunii august, când Lukașenko a câștigat cel de-al șaselea mandat. Statele Unite și Uniunea Europeană nu au recunoscut realegerea lui Lukașenko.

Opoziția i-a cerut demisia lui Lukașenko, eliberarea tuturor deținuților politici și alegeri noi.

În timpul unei vizite la un spital din Minks, pe 27 noiembrie, Lukașenko a sugerat că ar putea demisiona dacă va fi adoptată o nouă constiutuție.

„Nu voi lucra ca președinte cu voi sub o nouă Constituție”, ar fi spus Lukașenko, potrivit presei de stat.

Lukașenko a cerut în mai multe rânduri o nouă constituție, dar opoziția a respins aceste declararații considerându-le doar o încercare a lui Lukașenko de a mai câștiga timp pentru a sta la putere.

Fost director al unei ferme agricole, Alexandr Lukașenko, în vârstă de 66 de ani, conduce republica fostă sovietică Belarus din 1994.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG