Linkuri accesibilitate

Olena Zelenska la Davos: Nu putem permite să aibă loc un al doilea Cernobîl


Olena Zelenska le-a cerut liderilor mondiali reuniți la Davos să susțină lupta Ucrainei împotriva invaziei ruse.
Olena Zelenska le-a cerut liderilor mondiali reuniți la Davos să susțină lupta Ucrainei împotriva invaziei ruse.

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, s-a adresat marți liderilor politici și din mediul de afaceri reuniți la summit-ul Forumului Economic Mondial de la Davos. Zelenska i-a criticat pentru lipsa de acțiune și i-a rugat să se implice, uniți, de partea Ucrainei.

Olena Zelenska a venit să complimenteze, dar și să critice, spunându-le liderilor din afaceri: „sunteți cu toții uniți pentru că aveți foarte multă influență. Dar nu toți vă folosiți de influența pe care o aveți, sau o folosiți pentru a diviza și mai mult”.

Susținând că lumea trebuie să se unească pentru pace, conform celor zece cerințe înaintate de Ucraina în noiembrie, Zelenska a înmânat scrisori din partea președintelui Volodimir Zelenski mai multor lideri din sală, inclusiv vicepremierului Chinei.

Ea s-a întâlnit și cu alți lideri ai industriilor pe care Ucraina dorește să îi convingă să ofere ajutor pentru a reconstrui țara și pentru a obține armament.

Zelenska a menționat și probleme precum schimbările climatice și drepturile omului, întrebând „cum va reuși lumea să ajungă la neutralitate climatică dacă nu a reușit să oprească incendierea orașelor din Ucraina?”.

Prima doamnă a Ucrainei a avertizat comunitatea internațională despre pericolul unui alt eveniment precum cel de la Cernobîl, dacă rușii vor ataca în continuare centralele nucleare și cere ca niciun copil din țara sa să nu mai fie nevoit să învețe la lumânare sau să fie operat la lumina lanternei.

„Existența foametei în masă este o insultă adusă umanității”, a adăugat Zelenska despre efectele inflației în țările în dezvoltare.

Într-un discurs la scurt timp după cel al primei doamne a Ucrainei, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și-a exprimat susținerea continuă pentru Ucraina. Adresându-se Olenei Zelenska, care se afla în public, von der Leyen a spus că „Europa vă va susține mereu, indiferent cât va dura [acest război, n.r.]”.

Volodimir Zelenski se va adresa participanților la forum în cursul zilei de miercuri.

XS
SM
MD
LG