Linkuri accesibilitate

Zelenski a vizitat linia frontului la Donețk alături de noul șef al forțelor armate


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat linia frontului de la Donețk.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat linia frontului de la Donețk.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat regiunea Donețk pe 26 iunie împreună cu noul comandant al forțelor armate ucrainene, generalul de brigadă Andrei Hnatov.

Zelenski a anunțat pe 24 iunie că l-a numit pe Hnatov în locul generalului locotenent Iurii Sodol, după ce acesta din urmă a făcut obiectul unei plângeri oficiale la Biroul de Investigații de Stat.

Sodol ar fi fost acuzat de practici care au dus la pierderi grele în rândul trupelor aflate la comanda sa.

Zelenski a spus că el și comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Alexandr Sîrski l-au prezentat oficial pe Andrii Hnatov tuturor responsabililor de apărare din regiunea Donețk și au vizitat brigăzile 110 și 47, scrie Kiev Independent.

Într-o filmară făcută chiar în fața semnului de intrare în orașul Pokrovsk, Zelenski a mulțumit apărătorilor și medicilor din zonă și a spus că a avut o „întâlnire detaliată privind securitatea și sprijinul pentru oameni”.

Pokrovsk, situat la aproximativ 70 de kilometri (43 de mile) nord-vest de capitala regională ocupată de ruși Donețk, a fost lovită de o rachetă balistică pe 24 iunie, ucigând cel puțin cinci persoane și rănind alte 41.

Zelenski a subliniat necesitatea ca oficialii să viziteze personal zonele din prima linie, spunând că soluțiile la problemele locale „pur și simplu nu pot fi văzute de la Kiev”.

„Am fost surprins să aflu că unii oficiali importanți nu au fost aici de șase luni sau mai mult”, a spus el. „Va avea loc o discuție serioasă și voi trage concluziile potrivite cu privire la ele”, a spus liderul ucrainean.

Zelenski a mai spus că au fost discutate și nevoile umanitare urgente din regiune.

„Am ținut o întâlnire aici, în regiunea Donețk, despre securitate și sprijin pentru oameni - o întâlnire detaliată. Multe întrebări. În ceea ce privește asigurarea vieții - apă, probleme sociale, evacuare și în ceea ce privește asistența pentru apărare și în ceea ce privește restaurarea locuințelor”, a spus el.

Forțele rusești au continuat ofensiva în direcția Pokrovsk în ultimele săptămâni, după ce au capturat Avdiivka în februarie.

O rachetă balistică rusă a lovit infrastructura civilă din portul ucrainean Odesa, de la Marea Neagră, la începutul zilei de 26 iunie, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper pe Telegram.

„O clădire administrativă a fost avariată în sectorul industrial [al orașului]. Din fericire, oamenii nu au fost răniți”, a scris Kiper.

Odesa, unul dintre cele mai mari orașe ale Ucrainei și un port esențial pentru exporturile de cereale ale Ucrainei, a fost vizată în mod repetat de loviturile rusești cu rachete și drone de la începutul invaziei neprovocate a Moscovei în februarie 2022.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG