Linkuri accesibilitate

Zelenski a vizitat soldații de pe frontul estic, în apropiere de Bahmut


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (centru) vizitează forțele de operațiuni speciale ale armatei lângă Bahmut, pe 29 iulie.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (centru) vizitează forțele de operațiuni speciale ale armatei lângă Bahmut, pe 29 iulie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat linia frontului din apropierea orașului estic Bahmut, în timp ce luptele grele continuau în sudul țării.

Zelenski a postat pe 29 iulie imagini pe rețelele sociale de la întâlnirea cu trupele ucrainene de lângă Bahmut, un oraș din estul regiunii Donețk care a fost scena unor lupte grele și pe care Rusia l-a capturat în mai.

„Îndeplinirea sarcinilor de dragul Ucrainei de către voi, băieți, este cu adevărat eroică”, a scris Zelenski, lăudând trupele forțelor speciale ale Ucrainei cu ocazia Zilei Forțelor de Operațiuni Speciale.

Se pare că luptele s-au intensificat în ultimele zile, după luni de progrese lente, oficialii militari ucraineni afirmând că Kievul își intensifică contraofensiva cu operațiuni în regiunea de sud Zaporojie.

Serviciile secrete britanice au declarat, într-o evaluare emisă pe 29 iulie, că în ultimele 48 de ore au constatat o „intensificare a luptei în două sectoare din sudul Ucrainei”: Orikhiv, în regiunea Zaporojie, și la 80 de kilometri la est, în zona Staromayorske din regiunea Donețk.

Pe 29 iulie, armata ucraineană a declarat că au avut loc 27 de ciocniri în ziua precedentă între forțele ucrainene și trupele ruse, forțele ruse efectuând atacuri în regiunile de est Lugansk și Donețk.

Armata ucraineană a declarat că continuă să împiedice o ofensivă rusă în apropiere de Maryinka, în regiunea Donețk, și că Rusia își concentrează trupele în regiunile de sud Zaporojie și Herson.

Tot pe 29 iulie, operațiunile de salvare în urma unui atac rusesc cu rachete au fost oprite în orașul Dnipro din centrul Ucrainei. Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a anunțat în aceeași zi că nouă persoane, inclusiv doi copii, au fost rănite în lovitura cu rachetă rusă din seara precedentă, care a lovit o clădire administrativă folosită de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și un bloc de apartamente înalt.

În discursul său de noapte, președintele Zelenski a denunțat atacul din 28 iulie, care a avut loc când Ucraina a marcat Ziua Statului, drept „teroarea cu rachete ruse”.

XS
SM
MD
LG