Linkuri accesibilitate

Zelenski: Vreau pace pentru poporul meu și cer ajutorul națiunilor lumii. Fiți Națiuni Unite, iar asta ne va aduce pacea


„Atunci când agresorul își exercită dreptul de veto, ONU este neputincioasă și nu poate opri războiul. Dar pentru formula păcii nu există niciun drept de veto. De aceea este cea mai bună ocazie pentru pace”, a spus președintele Volodimir Zelenski în fața Adunării Generale a ONU.
„Atunci când agresorul își exercită dreptul de veto, ONU este neputincioasă și nu poate opri războiul. Dar pentru formula păcii nu există niciun drept de veto. De aceea este cea mai bună ocazie pentru pace”, a spus președintele Volodimir Zelenski în fața Adunării Generale a ONU.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut miercuri un apel la unitate în fața Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. „Vreau pace pentru poporul meu (...) și cer sprijinul tuturor națiunilor lumii. Nu divizați lumea. Fiți Națiuni Unite, iar asta ne va aduce pacea.”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a început discursul în fața celei de a 79-a Adunări Generale a Organizației Națiunilor Unite, de la New York, vorbind despre ziua în care tancurile rusești au tras direct asupra centralei nucleare de la Zaporojie.

Liderul ucrainean este condus spre prezidiu
Liderul ucrainean este condus spre prezidiu

Armata rusă a luat cu asalt centrala „brutal” și fără să se gândească la consecințele „dezastruoase”. A fost „unul dintre cele mai îngrozitoare momente ale războiului”, a spus liderul ucrainean.

El a afirmat că acesta este motivul pentru care siguranța nucleară joacă un rol esențial în formula de pace pe care a prezentat-o. „Cei mai mulți din lume înțeleg ce este în joc”, a spus el.

Zelenski a spus că liderul rus, Vladimir Putin, caută modalități pentru „a zdrobi spiritul ucrainean”, inclusiv prin țintirea infrastructurii energetice a țării sale cu atacuri deliberate asupra centralelor electrice din Ucraina și a întregii rețele energetice.

„Rusia a distrus toate centralele noastre termice și o mare parte din capacitatea noastră hidroelectrică. Așa se pregătește Putin pentru iarnă, sperând să chinuie milioane de ucraineni. Putin vrea să-i lase în întuneric și să [forțeze] Ucraina să sufere și să se predea.”

Liderul ucrainean a spus că a primit recent un raport conform căruia Putin intenționează să atace centralele nucleare și infrastructura țării.

El a avertizat că orice lovitură cu rachete sau drone sau orice incident critic în sistemul energetic al Ucrainei ar putea duce la un „dezastru nuclear”.

„O zi ca asta nu trebuie să vină niciodată. Acestea sunt centrale nucleare. Trebuie să fie în siguranță. Dacă, Doamne ferește, Rusia provoacă un dezastru nuclear la una dintre centralele noastre nucleare, radiațiile nu vor respecta granițele de stat”, a spus Zelenski.

Poporul ucrainean este cel care suferă în prezent consecințele războiului din Rusia: copiii ucraineni, care „învață să distingă sunetele diferitelor tipuri de artilerie și drone”, a mai spus liderul de la Kiev.

Un memorial improvizat pentru victimele unei lovituri cu drone ruse care a ucis 12 persoane, inclusiv cinci copii, într-un bloc de locuințe cu mai multe etaje - Odesa, 6 martie 2024
Un memorial improvizat pentru victimele unei lovituri cu drone ruse care a ucis 12 persoane, inclusiv cinci copii, într-un bloc de locuințe cu mai multe etaje - Odesa, 6 martie 2024

Oamenii sunt separați de familiile lor pentru că „Vladimir Putin a decis că poate face tot ce vrea”, pentru că vrea tot mai multe teritorii, „în timp ce-și distruge vecinul”.

„De aceea spunem că nu poate exista pace dreaptă fără Ucraina”, a adăugat liderul ucrainean.

Fiecare țară care se învecinează cu Rusia, spune Zelenski, fie ea din Europa sau din Asia Centrală, știe că „războiul va veni și la ei”.

El a spus că aproximativ 100 de națiuni și organizații internaționale susțin formula de pace pe care a propus-o, atât țări care „au trecut prin războaie”, cât și cei obișnuiți cu pacea.

Președintele ucrainean a spus că s-a întâlnit cu lideri din întreaga lume în timpul acestui summit al Adunării Generale a ONU și că toți au aceeași viziune asupra lucrurilor: că „trebuie să fie o pace reală, justă”.

Însă, din păcate, a mai spus Zelenski, „este imposibil” să rezolvi problemele legate de războiul dus de Rusia în Ucraina la ONU, pentru că deciziile din consiliul de securitate al ONU nu pot fi luate fără ca Rusia să-și exercite dreptul său de veto.

„Atunci când agresorul își exercită dreptul de veto, ONU este neputincioasă și nu poate opri războiul. Dar pentru formula păcii nu există niciun drept de veto. Este cea mai bună ocazie pentru pace”, a spus Zelenski.

El a spus că alte propuneri făcute de alte țări până acum nu doar că „ignoră interesele și suferința ucrainenilor, care sunt cel mai mult afectați de război”, dar ignoră și realitatea și îi oferă lui Vladimir Putin „spațiul politic pentru a continua războiul”.

„Poate că cineva vrea un premiu Nobel în loc de pace reală” pentru planuri alternative, „dar singurele premii pe care Putin vi le va oferi sunt și mai multă suferință și dezastre”, a mai spus Zelenski.

El s-a referit explicit la China și Brazilia, despre care a spus că au dat prea puține semne ale vreunei intenții că vor ca războiul din Ucraina să se sfârșească.

„Atunci când unii propun alternative, planuri de reglementare fără inimă, așa-numitele seturi de principii, nu numai că ignoră interesele și suferința ucrainenilor, nu numai că ignoră realitatea, dar îi oferă lui Putin spațiu politic pentru a continua războiul. Nu vă veți spori puterea pe cheltuiala Ucrainei”.

El a spus că omenirea trebuie să-și redobândească siguranța nucleară și că energia nu mai trebuie folosită ca armă în război. Zelenski a adăugat că trebuie garantată securitatea alimentară și că toți soldații și civilii ucraineni capturați de trupele rusești trebuie să se întoarcă acasă.

Președintele ucrainean a spus că simpla respectare a Cartei ONU ar garanta dreptul țării sale la integritate teritorială și suveranitate și că ocupanții ruși trebuie să se retragă și să fie „trași la răspundere cei responsabili pentru crimele de război”.

„Trebuie să stabilim clar că războiul s-a terminat. Aceasta este formula păcii”, a spus Zelenski.

„Vreau pace pentru poporul meu, pace reală și pace dreaptă și vă cer sprijinul tuturor națiunilor lumii. Nu divizați lumea. Fiți Națiuni Unite, iar asta ne va aduce pacea.”

Într-un discurs susținut marți în fața Consiliului de Securitate al ONU, Zelenski a cerut unei alianțe largi de națiuni să „forțeze Rusia la pace”, spunând că Vladimir Putin a încălcat fundamentele ONU.

Zelenski a acuzat Moscova că a comis crime internaționale prin țintirea civililor ucraineni și a infrastructurii energetice și a spus că are dovezi că Putin intenționează să atace trei centrale nucleare pentru a afecta și mai mult rețeaua energetică a țării.

El a spus că sunt necesare presiuni suplimentare pentru a încheia pacea cu Rusia, după ce aceasta a „făcut lucruri care nu pot fi justificate în conformitate cu Carta ONU”.

El a cerut în mod repetat Statelor Unite și Regatului Unit să renunțe la restricțiile privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor din interiorul Rusiei, în ciuda îngrijorărilor din partea administrației Biden că aceste atacuri ar putea duce la o escaladare a războiului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG