Linkuri accesibilitate

Zelenski cere auditarea adăposturilor aeriene ucrainene


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut vineri auditarea adăposturilor aeriene ucrainene după ce două femei și o fetiță de 9 ani au murit pentru că adăpostul la care fugeau să se refugieze în atacul rusesc de joi era închis.

Relația președintelui ucrainean cu primarul Kievului nu e dintre cele mai bune, iar ruptura dintre cei doi s-a accentuat după moartea celor trei persoane blocate pe stradă sub tirul atacului rusesc.

O fetiță de nouă ani, mama ei și o altă femeie au fost ucise de schije care au căzut după ce s-au grăbit la un adăpost din Kiev joi dimineață și au constatat că era închis.

Decesele au provocat un protest public și promisiunea unui răspuns dur din partea președintelui ucrainean, care pare să-l vizeze pe primarul Kievului, Vitali Klitsciko, fost campion mondial la vox, care nu se află la prima ciocnire cu președintele.

Zelenski a spus că a ordonat ministrului ucrainean al industriilor strategice și ministrului său de interne să facă un audit complet al adăposturilor anti-bombe, după ce a spus joi că adăposturile trebuie menținute accesibile și că aceasta este responsabilitatea autorităților locale.

Klitsciko a recunoscut vineri, la o reuniune a comitetului local, că poartă o anumită responsabilitate, dar a spus că alții sunt de vină, în special aliații președintelui.

El a spus că cheltuielile pentru adăposturile din districtele Kiev, dintre care majoritatea au fost conduse de membri ai partidului Servitorul Poporului, din care face parte și Zelenski, au fost „extrem de nesatisfăcătoare” și a subliniat că administrația militară a orașului a fost condusă de un reprezentant prezidențial.

Într-o dispută din noiembrie, Zelenski l-a criticat pe Klitsciko pentru că a înființat adăposturi de urgență fără energie și căldură.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG