Linkuri accesibilitate

Zelenski: Avem nevoie de avioane de luptă moderne ca să protejăm tot teritoriul


Apărarea ucraineană se bazează în prezent pe echipamentele anti-aeriene utilizabile de la sol. Imagine de pe frontul din Bahmut, în estul Ucrainei.
Apărarea ucraineană se bazează în prezent pe echipamentele anti-aeriene utilizabile de la sol. Imagine de pe frontul din Bahmut, în estul Ucrainei.

Ucraina are nevoie de avioane de luptă moderne, care să dubleze eforturile forțelor de apărare aeriană, a subliniat Volodimir Zelenski în discurul său de luni seară.

Forțele ruse au lansat luni noi atacuri cu drone, majoritatea fiind doborâte; trei angajați ai serviciilor de urgență au fost însă răniți, iar doi dintre ei au decedat la Khmelnytskyi, în vestul țării, a transmis Zelenski.

Asta în condițiile în care ofensiva rusească este concentrată în special în Estul țării.

„De aceea avem nevoie de componenta de aviație a apărării aeriene - avioane moderne de luptă - să protejăm întregul teritoriu al țării de teroarea rusească. Apărarea aeriană e completă doar când e întărită de aviație. Aviație modernă”, a spus Volodimir Zelenski.

El a subliniat că piloții ucraineni, forțele de apărare aeriană și anti-aeriană fac deja „o treabă minunată”, dar spațiul aerian va fi complet protejat în momentul în care subiectul aviației nu va mai fi unul „tabu” în relația cu partenerii occidentali.

SUA și partenerii occidentali au sprijinit masiv, cu echipamente militare, Ucraina, dar au evitat să ofere și avioane de luptă.

Asta ca să evite escaladarea tensiunilor NATO - Rusia și provocarea unor reacții neprevăzute ale Moscovei.

De altfel, partenerii occidentali ai Ucrainei nu au transferat nici rachete cu rază foarte lungă de acțiune, pentru a nu încuraja eventuala atacare a teritoriului rusesc.

Chiar și așa, Rusia a acuzat în repetate rânduri SUA țările occidentale că s-au implicat prea mult în război, prin sprijin militar și sancțiuni drastice impuse Kremlinului.

Imagine aeriană (13 februarie) cu orașul Bahmut, din regiunea Donețk, unde se duc cele mai lungi lupte de după declanșarea invaziei rusești.
Imagine aeriană (13 februarie) cu orașul Bahmut, din regiunea Donețk, unde se duc cele mai lungi lupte de după declanșarea invaziei rusești.

Forțele rusești continuă ofensiva din Estul Ucrainei, în regiunea Donețk, în special în orașul Bahmut, unde situația devine „tot mai dificilă”, a mai spus Zelenski.

„Inamicul distruge tot ce poate fi folosit pentru a ne apăra pozițiile. Cei care luptă aici sunt adevărați eroi”, a adăugat el.

Luni, Volodimir Zelenski a primit vizita, neanunțată, a secretarului Trezoreriei SUA, Janet Yellen.

Cele două părți au discutat despre planurile de reconstrucție ale Ucrainei, dar și despre un mecanism de compensare a pagubelor războiului, care ar trebui să fie suportate, în opinia președintelui ucrainean, de către Rusia.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG