Linkuri accesibilitate

Întâlnire Zelenski - Biden la reuniunea G7 din Japonia. Ucraina ar urma să primească avioane F-16


Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și președintele SUA Joe Biden (dreapta) la Summitul G7 de la Hiroshima, Japonia, 21 mai 2023.
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și președintele SUA Joe Biden (dreapta) la Summitul G7 de la Hiroshima, Japonia, 21 mai 2023.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit duminică, 21 mai, la Hiroshima, cu liderul american Joe Biden, în ultima zi a reuniunii G7 din Japonia.

Joe Biden a anunțat asistență militară în valoare de până la 375 de milioane de dolari pentru Kiev, spunându-i lui Zelenski că SUA fac tot posibilul pentru a întări apărarea Ucrainei în războiul cu Rusia.

Întâlnirea dintre cei doi a avut loc în contextul în care președintele ucrainean a încercat să îi convingă pe liderii Indiei și Braziliei – țări care nu au condamnat până acum agresiunea rusă din Ucraina – să se pronunțe împotriva acțiunilor Kremlinului.

Președintele american Joe Biden a spus că pachetul de ajutor militar ce va fi oferit de SUA include muniție, artilerie, vehicule blindate și antrenament, la câteva zile după ce a dat Regatului Unit și altor aliați aprobarea pentru a transfera avioane F-16 construite în SUA către Ucraina.

Statele Unite sunt de departe cel mai mare furnizor de armament și echipamente pentru Ucraina.

Anterior, aliații occidentali au dat de înțeles că vor furniza Kievului avioane de luptă F-16.

Președintele ucrainean i-a mulțumit premierului britanic Rishi Sunak pentru că a ajutat la formarea unei coaliții care ar urma să furnizeze avioanele.

Zelenski s-a întâlnit și cu cancelarul german Olaf Scholz, cu președintele francez Emmanuel Macron și cu Charles Michel, președintele Consiliului European.

O întrevedere a avut și cu prim-ministrul indian Narendra Modi, pe care l-a informat cu privire la planul de pace pe care l-a prezentat, care solicită retragerea forțelor ruse înainte de a putea fi purtate negocieri.

India se numără printre națiunile care nu s-au alăturat condamnării internaționale a agresiunii ruse după invazia Moscovei din februarie 2022.

„Războiul brutal de agresiune al Rusiei reprezintă o amenințare pentru întreaga lume, încălcând normele, regulile și principiile fundamentale ale comunității internaționale. Reafirmăm sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina atât timp cât este nevoie pentru a aduce o pace cuprinzătoare, justă și de durată”, au declarat liderii G7, într-un comunicat emis sâmbătă.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG