Linkuri accesibilitate

Discursul lui Zelenski, primit cu lacrimi în ochi la Parlamentul European. Lavrov, tratat cu spatele


 Președintele ucrainean Volodimi Zelenski s-a adresat, marți, Parlamentului European
Președintele ucrainean Volodimi Zelenski s-a adresat, marți, Parlamentului European

Ucrainenii plătesc prețul suprem pentru că și-au apărat libertatea, pentru că și-au dorit să adere la structurile europene, a spus Volodimir Zelenski în fața Parlamentului European, după ce Ucraina a depus cererea de aderare în regim de urgență la UE, între două bombardamente ale armatei ruse.

„Nu pot să spun bună dimineața, sau bună după-amiaza sau bună seara. Pentru unii ucraineni această zi este ultima”, și-a început președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, discursul video transmis în Parlamentul European.

„Ne luptăm pentru teritoriul nostru și pentru libertate. Ucrainenii luptă pentru pământul lor și pentru libertatea lor. Nimeni nu va intra și nu va interveni în libertatea și țara noastră. Nimeni nu ne va frânge. Suntem puternici. Suntem ucraineni”, a spus liderul de la Kiev.

„Faza pe scenarii s-a încheiat. Acum avem de-a face cu moartea”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în fața eurodeputaților că țara sa își pierde în aceste zile, de când a fost invadată de forțele armate ale Rusiei, „cei mai buni oameni” pentru a obține un drept firesc pentru ceilalți: dreptul de a fi „membri egali ai Europei”.

„Ucraina plătește un preț foarte mare pentru idealurile europene: mii de oameni uciși, două revoluții, un război și cinci zile de invazie pe scară largă”, a remarcat Zelenski.

Din nefericire, a spus el, „nu citesc dintr-un scenariu, pentru că faza de scenarii pentru Ucraina s-a încheiat. Acum avem de-a face cu moartea, cu viața reală”, a spus fostul actor de comedie.

El a punctat că Ucraina în aceste zile plătește prețul în vieți omenești „pentru a fi egală cu voi”.

„În urmă cu opt ani, ucrainenii au zis categoric nu Rusiei. Și-au întors privirea spre Europa”, a spus el referindu-se la momentul Euromaidan, protestul din Piața Independenței din Kiev, când ucrainenii au început să protesteze față de decizia autorităților proruse de la acea vreme de a suspenda procesul de pregătire pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE.

Momentul s-a încheiat cu fuga prorusului Ianukovici în Rusia și invadarea Ucrainei de către Federația Rusă în martie 2014.

Început de studenții kieveni, protestul Euromaidan a fost susținut apoi de partidele opoziției și de alte grupări proeuropene și de populația Ucrainei.

După represiunea din noaptea de 30 noiembrie 2013, mișcarea a luat proporții răspândindu-se în toate marile orașe ucrainene și în diaspora ucraineană din întreaga lume.

Acuzat de genocid, președintele prorus de la acea vreme, Viktor Ianukovici, a fugit și s-a retras în Rusia la Rostov pe Don, de unde a acuzat noua putere că ar fi „profascistă”, un termen folosit până la refuz în aceste zile și de președintele rus Vladimir Putin, cel care a ordonat invadarea Ucrainei.

Dovediți că sunteți cu adevărat europeni și atunci viața va învinge moartea și lumina va învinge întunericul. Slavă Ucrainei.

În martie 2014, Rusia a invadat Crimeea, pe care a anexat-o ilegal și și-a infiltrat oamenii în Donbas (Donețk și Luhansk) unde așa-zisele forțe separatiste au început un război care durează de 8 ani cu armata ucraineană.

„Dovediți că sunteți cu adevărat europeni”

Liderul de la Kiev a ținut discursul său în fața Parlamentului European între două bombardamente.

El a amintit că dimineață au avut deja loc două atacuri cu rachetă asupra populației civile din Harkov, un oraș apropiat de Rusia și cu legături amicale de lungă durată.

Dincolo de faptul că este unul dintre cele mai importante centre industriale, culturale și de învățământ din Ucraina, Harkov a fost prima capitală a URSS, de unde și ambițiile lui Putin de a-l îngenunchea pentru a-l putea revendica.

„Această dimineață a fost una tragică pentru noi. Două rachete au lovit Harkov, orașul de la granița cu Rusia, unde mulți ruși locuiesc”, a spus el, după ce a amintit că în urmă cu o zi 16 copii au fost uciși în ceea ce liderul rus, Vladimir Putin consideră că este doar o operațiune militară care nu vizează civilii.

„Avem dorința de a ne vedea copiii în viață, cred că este una corectă. Luptăm pentru supraviețuire. Luptăm pentru a fi membri egali în Europa. UE va fi mai puternincă cu Ucraina. Suntem exact la fel ca și voi. Așa că demonstrați că sunteți alături de noi. Dovediți că sunteți cu adevărat europeni și atunci viața va învinge moartea și lumina va învinge întunericul. Slavă Ucrainei.”

Cerere pe genunchi, între două bombardamente

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni primirea Ucrainei în UE în procedură de urgență, motivând că soldații ucraineni nu luptă doar pentru țara lor, invadată de Rusia, ci pentru toată Europa.

„Soldații noștri nu luptă doar pentru țara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toți copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toți europenii și cel mai important, să fim la egalitate. Sunt sigur că asta este corect, sunt sigur că asta am meritat. Sunt sigur că este posibil”, a spus el într-un mesaj televizat transmis după trimiterea cererii.

„Când am candidat la președinție, am spus că fiecare dintre noi este președinte. Pentru că toți suntem responsabili pentru starea noastră. Pentru frumoasa noastră Ucraina. Și acum s-a întâmplat ca fiecare dintre noi să fie un luptător. Și sunt încrezător că fiecare dintre noi va câștiga”, a mai spus președintele ucrainean.

Ucraina este „una dintre noi și îi dorim în Uniunea Europeană”, a declarat la scurt timp Ursula von der Leyen pentru Euronews.

Declarația survine anunțului Bruxelles-ului că va trimite arme în Ucraina, interzicând mass-media susținută de ruși în UE și interzicând avioanele rusești din bloc .

Într-o scrisoare deschisă publicată ieri, președinții din opt țări – Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria și Slovenia - au cerut statelor membre UE să acorde imediat Ucrainei statutul de țară candidată la UE și să deschidă discuțiile de aderare. România și Ungaria nu au semnat scrisoarea, dar, ulterior, cele două țări au anunțat oficial că sprijină inițiativa. Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că România sprijină „pe deplin” integrarea Ucrainei, alături de cea a a Republicii Moldova și a Georgiei, la UE.

Discursul de marți al liderului ucrainean a fost primit de eurodeputați cu aplauze îndelungate, cu lacrimi în ochi și cu vocea gâtuită de emoție a traducătorului care cu greu și-a stăpânit plânsul.

Lavrov, boicotat la ONU. Diplomații au părăsit sala și l-au lăsat să vorbească singur

Nu de același tratament a beneficiat Serghei Lavrov, în fața ONU.

Reprezentanții Europei și ai țărilor aliate au părăsit sala în timpul discursului ministrului de externe rus, Serghei Lavrov.

El nu a putut participa personal la Conferința ONU pentru dezarmare de la Geneva, din cauza interdicției pe care UE a aplicat-o navelor rusești, a anunțat luni Misiunea Rusă la Geneva.

Un videoclip postat de delegația franceză îi arată pe oficiali părăsind sala ONU, în timp ce Lavrov își începe discursul video.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG