Linkuri accesibilitate

Canada anunță noi fonduri pentru Ucraina, după vizita lui Zelenski la Ottawa


Prim-ministrul canadian Justin Trudeau (stânga) a vizitat Kievul pe 10 iunie 2023.
Prim-ministrul canadian Justin Trudeau (stânga) a vizitat Kievul pe 10 iunie 2023.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski își continuă vizita de pe continentul american. El a aterizat vineri la Ottawa, capitala Canadei. Premierul Justin Trudeau l-a asigurat pe președintele Ucrainei de sprijin „atât timp cât este necesar”.

UPDATE

Premierul Canadei, Justin Trudeau a spus vineri că vizita lui Volodimir Zelenski la Ottawa reprezintă o ocazie ca Guvernul canadian să reconfirme sprijinul puternic acordat Ucrainei, transmite Associated Press (AP).

Canada va aloca în următorii trei ani 482 de milioane de dolari pentru construirea a 50 de vehicule blindate care ar urma să ajungă în Ucraina, a anunțat premierul.

Guvernul canadian a sprijinit până acum Ucraina, militar, financiar și umanitar cu nu mai puțin de 6,7 miliarde de dolari.

Justin Trudeau a spus că țara sa a confirmat că va contribui financiar pentru Ucraina în cadrul consorțiilor coordonate de Marea Britanie în acest sens și că sprijinul acordat Kievului va fi cuprins și în bugetul din anul fiscal 2024.

Președintele Volodimir Zelenski (în centru, în haină verde), aplaudat de premierul Canadei, Justin Trudeau (în dreapta, în sacou albastru) și de mai mulți parlamentari, după discursul pe care l-a susținut vineri în Parlamentul de la Ottawa.
Președintele Volodimir Zelenski (în centru, în haină verde), aplaudat de premierul Canadei, Justin Trudeau (în dreapta, în sacou albastru) și de mai mulți parlamentari, după discursul pe care l-a susținut vineri în Parlamentul de la Ottawa.

“Confirm că vom prevedea din nou asistență macroeconomică pentru Ucraina în anul fiscal 2024”, a spus premierul Canadei, citat de Interfax.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a mulțumit Canadei, inclusiv în discursul ținut în Parlamentul de la Ottawa, pentru că este unul din principalii parteneri ai Kievului după declanșarea războiului de către Rusia și a făcut un apel în Parlamentul de la Ottawa pentru menținerea sprijinului.

El a primit de altfel ovații din partea parlamentarilor canadieni, conform AP.

Zelenski a spus și că se așteaptă ca firmele canadiene din industria armamentului să participe la Forumul Industriilor de Apărare care va avea loc în curând la Kiev.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Premierul canadian Justin Trudeau l-a primit vineri pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski „pentru a reitera susţinerea militară, economică, umanitară în curs”, transmite News.ro.

Oficialul canadian a adăugat că țara sa va sprijini și dezvoltarea Ucrainei. Canada „va continua să fie alături de Ucraina atât timp cât este necesar”, a dat asigurări Guvernul Trudeau, într-un comunicat publicat joi, înaintea întâlnirii.

„Cei doi lideri vor continua să coopereze îndeaproape pentru a consolida relaţiile ţărilor noastre şi a ajuta poporul ucrainean să poată să se apere împotriva invaziei ruse brutale şi nejustificate”, se arată în comunicat.

Premierul canadian a postat pe X/Twitter o înregistrare în care îi primeşte pe soții Zelenski pe aeroport.

Volodimir Zelenski urmează să se adreseze Parlamentului candian şi să se întâlnească cu ministrul canadian al Finanţelor şi cu oameni de afaceri din Toronto.

Guvernul canadian dă asigurări că „va exercita presiuni economice suplimentare asupra regimului lui Putin, până când va respecta integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, inclusiv în sectoare de importantă strategică pentru Rusia, ca petrolul şi gazele naturale”.

Începând din 2022, Canada sprijinit Ucraina cu peste 6,6 miliarde de dolari americani, conform comunicatului.

3,68 miliarde de dolari au reprezentat susţinere financiară directă, iar ajutorul militar a fost în valoare de peste 1,38 miliarde dolari.

Pachetele de spriijin au inclus tancuri de tip Leopard 2, apărare antiaeriană, sisteme de artilerie, vehicule blindate și muniţie.

XS
SM
MD
LG