Linkuri accesibilitate

Complot rusesc pentru uciderea președintelui Zelenski. O femeie a fost reținută


Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a declarat că femeia reținută aduna informații pentru a încerca să afle traseul lui Zelenskii înainte de vizita sa în Nicolaev, regiune din sudul Ucrainei.

O informatoare a rușilor a fost reținută luni de serviciul de securitate al Ucrainei pentru că a ajutat cu informații într-un complot împotriva președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce acesta vizita o regiune afectată de inundații.

Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a declarat că femeia reținută aduna informații pentru a încerca să afle traseul lui Zelenskii înainte de vizita sa în Nicolaev, regiune din sudul Ucrainei, scrie The Guardian care citează AFP.

SBU a publicat o imagine neclară a femeii reținute de ofițeri mascați într-o bucătărie, precum și câteva mesaje telefonice și note scrise de mână despre activitatea militară din zonă.

Zelenski a scris pe Telegram că a fost informat de SBU despre „lupta împotriva trădătorilor”.

SBU susține că Ucraina era la curent cu acest complot și a luat din timp măsuri de securitate suplimentare în timpul vizitei lui Zelenski.

Potrivit serviciilor secrete ucrainenen, suspecta ajuta Rusia să pregătească un „atac aerian masiv asupra regiunii Nicolaev” strângând informații despre localizarea sistemelor de război electronic și a depozitelor cu muniție.

SBU a spus că ofițerii săi au continuat să o monitorizeze pentru a obține mai multe informații despre legăturile ei cu rușii și misiunile primite de la aceștia.

Ofițerii ucraineni au prins-o apoi pe femeie „în flagrant” în timp ce încerca să transmită informații către serviciile secrete rusești, spune SBU.

Femeia locuia în Oceacpv, un orășel din sudul regiunii Nicolaev și a lucrat înainte într-un magazin al unei baze militare din zonă. Ea ar fi fotografiat locații și a încercat să obțină informații de la contactele personale din zonă.

Ea poate fi acuzată de diseminare neautorizată de informații despre mișcările de arme și trupe. Dacă va fi găsită vinovată, femeia ar putea executa până la 12 ani de închisoare.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG