Linkuri accesibilitate

Zelenski anunţă demiterea şefilor serviciului vamal acuzați de o fraudă de milioane de dolari


Președintele Volodimir Zelenski a declanșat o campanie anticorupție care a dus la demiterea mai multor înalți oficiali.
Președintele Volodimir Zelenski a declanșat o campanie anticorupție care a dus la demiterea mai multor înalți oficiali.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat miercuri seară, în mesajul către națiune, că va face schimbări de directori și de personal atât cât va fi necesar, pentru a se asigura că este respectată legea, scrie The Guardian. El a precizat că şefii serviciului vamal au fost demişi şi că s-au făcut mai multe percheziţii.

„Astăzi este o zi fructuoasă pentru ţara noastră - o zi fructuoasă în confruntarea cu cei care încearcă să slăbească Ucraina chiar acum. Nu vom permite nimănui să ne slăbească statul”, a spus Zelenski.

„Nu vreau să fac evaluări politice care să poată fi folosite de aceşti indivizi în interesul apărării lor. Dar văd din reacţia din societate că oamenii aprobă acţiunile oamenilor legii. Prin urmare, mişcarea către justiţie este tangibilă. Se va asigura dreptatea”, a spus Zelenski.

„Orice aprovizionare internă, orice achiziţie - totul trebuie să fie absolut la fel de curat şi cinstit precum aprovizionarea externă pentru apărarea noastră. Cei care interferează cu acest lucru nu vor rămâne în structurile relevante”, a adăugat el.

Două percheziții anticorupție au fost făcute miercuri dimineață de serviciul de securitate al Ucrainei la domiciliile oligarhului Igor Kolomoiskîi, un fost aliat politic al președintelui Zelenski, și fostului ministru de interne Arsen Avakov într-o anchetă penală legată de o fraudă de mai multe milioane de dolari.

Biroul de Investigații de Stat al Ucrainei (SBI) a declarat că șeful interimar al inspectoratului fiscal din Kiev, care nu a fost numit, a abuzat de „puterea și poziția sa oficială”, împreună cu alți membri ai autorității.

Percheziția la Igor Kolomoiskîi a avut loc în cadrul unei investigații privind suspiciunea de evaziune a taxelor vamale legate de producătorul ucrainean de petrol Ukrnafta și rafinăria Ukrtatnafta.

Imperiul media deținut de Kolomoisky, care este deja sub sancțiunile SUA pentru presupusa sa implicare în „corupție semnificativă”, a ajutat la popularizarea lui Zelenski ca artist de divertisment și apoi i-a susținut cariera politică. Kolomoiskîi a negat orice faptă.

Vasyl Maliuk, șeful serviciului de securitate al SBU al țării, a declarat miercuri că au avut loc „zeci” de acțiuni, vizând ceea ce el a descris drept oficiali corupți, agenți ruși și cei care subminează securitatea națiunii.

„Nu intenționăm să ne oprim”, a spus el într-o declarație pe Telegram. „Orice criminal care are îndrăzneala să facă rău Ucrainei, mai ales în condiții de război, trebuie să înțeleagă clar că îl vom pune în cătușe”.

Evoluțiile au avut loc în timp ce președintele Ucrainei se pregătește pentru un summit al UE la Kiev pentru a discuta despre potențiala aderare a țării la blocul celor 27 de state membre. Summitul la avea loc vineri.

Potrivit unui proiect de declarație scurs, UE va încuraja Ucraina să îndeplinească cerințele Comisiei Europene – care includ abordarea corupției – pentru a permite începerea negocierilor de aderare. „UE va decide cu privire la pași suplimentari odată ce toate condițiile specificate în avizul Comisiei vor fi îndeplinite pe deplin”, se așteaptă să spună blocul comunitar.

XS
SM
MD
LG