Linkuri accesibilitate

Președintele Ucrainei a comparat Hamas cu Rusia: „E același rău”. Cum a reacționat Moscova la războiul din Israel


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut o paralelă între Rusia și Hamas. „E același rău”, a spus el. Diplomația rusă a transmis că „va lucra” cu statele arabe pentru a opri vărsarea de sânge. Miniștrii de Externe ai UE vor discuta marți despre războiul din Israel.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut o paralelă între invazia Rusiei în țara sa și incursiunea grupării militante Hamas în Israel, afirmând că numai „regulile (și) dreptul internațional” pot asigura pacea în lume, transmite Associated Press.

„E același rău, iar singura diferență este că acolo este o organizație teroristă care a atacat Israelul, iar aici este un stat terorist care a atacat Ucraina”, a declarat Zelenski, într-un discurs video difuzat la o adunare parlamentară NATO de la Copenhaga.

„Unitatea noastră trebuie și poate opri răul. Să-i lăsăm pe toți cei care sponsorizează teroarea să simtă puterea mâniei noastre. Și lăsați-i pe toți cei care au nevoie de ajutor pentru a se apăra împotriva terorii să simtă puterea solidarității noastre”, a completat președintele Ucrainei.

Reuniune de urgență a diplomației UE

Miniștrii de externe ai UE vor purta marți discuții de urgență cu privire la situația din Israel și Gaza, după ce militanții Hamas au lansat un atac surpriză, a declarat Josep Borrell, șeful politicii externe a blocului comunitar.

„Convoc mâine o reuniune de urgență a miniștrilor de externe ai UE pentru a aborda situația din Israel și din regiune”, a scris oficialul european pe X/Twitter.

Rusia a cerut vărsarea de sânge

Kremlinul urmărește „cu mare îngrijorare” violențele care au izbucnit între Israel și Hamas, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Dmitri Peskov a completat că există riscul ca luptele să declanșeze un război mai amplu în regiune și a cerut părților să detensioneze situația, potrivit agenției de presă Interfax citată de agențiile internaționale.

Rusia menține contacte cu Hamas, grup militant palestinian care conduce Fâșia Gaza și care este clasificat drept organizație teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană și Israel.

O întrebare a jurnaliștilor cu privire la viitorul acestor contacte a rămas fără răspuns din partea purtătorului de cuvânt al Kremlinului.

Pe de altă parte, Rusia și Liga Arabă vor lucra „pentru a opri vărsarea de sânge” în Israel și Gaza, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care s-a întâlnit cu șeful grupului, Ahmed Aboul Gheit.

Aboul Gheit s-a aflat la Moscova pentru discuții după atacul masiv asupra Israelului de către gruparea islamistă palestiniană Hamas, în urma căruia Israelul a declarat stare de război.

„Sunt sigur că Rusia și Liga Arabă (vor coopera) mai presus de orice pentru a opri vărsarea de sânge”, a declarat ministrul rus de externe, citat de AFP.

Serghei Lavrov a menționat că este necesar „să se oprească urgent ciocnirile, să se rezolve problema cu civilii... și să se stabilească un motiv pentru care nu există o soluție”, făcând referire la conflictul israeliano-palestinian.

El a declarat că Moscova și Liga Arabă vor lucra „cu acele țări care sunt interesate de stabilirea unei păci durabile în Orientul Mijlociu”.

Șeful diplomației ruse a mai declarat că este în contact cu toate părțile implicate în conflict, cerând o „încetare imediată a focului”.

Aboul Gheit, fost ministru egiptean de externe, a declarat că a condamnat „violența, dar din toate părțile”.

„Cerem crearea unor perspective politice și o rezolvare echitabilă a conflictului palestiniano-israelian”, a spus el.

Ce spune Egiptul, vecinul Israelului

De asemenea, președintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi și președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, au convenit asupra „importanței de a avansa eforturile diplomatice care au ca scop dezescaladarea violențelor, protejarea civililor, cruțarea sângelui”.

Aceste eforturi ar trebui să includă stabilirea „unei păci cuprinzătoare, juste și permanente”, semai arată într-o declarație a biroului președintelui egiptean.

Egiptul a fost prima țară arabă care a stabilit legături diplomatice cu Tel Avivul, în anii 1970, și are granițe comune cu Gaza și Israel.

Emiratele Arabe Unite au normalizat legăturile cu Tel Aviv ca parte a acordurilor Abraham, negociate de SUA, în 2020. Națiunea arabă din Golf are relații tensionate cu Hamas.

Critici la adresa Chinei

Liderul majorității din Senatul SUA, Chuck Schumer, a criticat luni China și i-a spus ministrului chinez de externe Wang Yi că a fost foarte dezamăgit de declarația Beijingului privind recentul atac al Hamas, deoarece nu a arătat nicio simpatie sau susținere pentru Israel, mai informează Associated Press.

Oficialul american conduce o delegație de șase senatori în China în această săptămână.

„Vă îndemn pe dumneavoastră și pe poporul chinez să fiți alături de poporul israelian și să condamnați aceste atacuri lașe și vicioase”, a declarat Schumer.

Duminică, o declarație a Ministerului chinez de Externe a cerut ambelor părți să dea dovadă de reținere și să pună capăt imediat ostilităților - dar nu a făcut nicio mențiune despre atacul Hamas.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG