Linkuri accesibilitate

Zelenski: Iranul știa de la început că a doborât avionul ucrainean


Înregistrarea „dovedește că partea iraniană a știut din start că avionul nostru a fost lovit de o rachetă”, a spus Zelenski într-un interviu televizat

O înregistrare audio dintre un pilot iranian și turnul de control din Teheran arată că Iranul a știut de la început că a doborât, luna trecută, avionul ucrainean, în ciuda faptului că a negat zile întregi acest lucru, spune președintele ucrainean, Volodimir Zelinski.

În înregistrare, transmisă duminică seară de un post de televiziune ucrainean, poate fi auzit pilotul unui avion iranian spunând că a văzut „lumina unei rachete” pe cer, înainte ca zborul 752 al International Airways să se prăbușească într-o explozie.

Înregistrarea „dovedește că partea iraniană a știut din start că avionul nostru a fost lovit de o rachetă”, a spus Zelenski într-un interviu televizat, citat de Reuters.

„Este o înregistrare audio a turnului de control din Teheran cu un avion iranian care se pregătea de aterizare. Avionul nostru a decolat la ora 06:12, iar avionul iranian urma să aterizeze la ora 06:30. (Pilotul) a văzut tot şi a transmis turnului de control. El spune se pare că a fost lansată o rachetă, în farsi şi în engleză'', a comentat Zelenski.

După ce a refuzat să-şi asume responsabilitatea timp de trei zile, Iranul a recunoscut că a doborât avionul, explicând că a făcut acest lucru din greşeală în contextul în care se afla în alertă maximă, aşteptându-se la eventuale represalii din partea SUA, după ce atacase mai multe baze din Irak în care erau soldați americani.

Dialogul dintre pilotul companiei iraniene Aseman și turnul de control:

Pilot: „Este o zonă activă? Sunt lumini care seamănă cu o rachetă. Se întâmplă ceva?".

Turnul de control: „Nimic nu ne-a fost semnalat. Cu ce seamănă această lumină?"

Pilot: „Este lumina unei rachete.”

Se aude apoi turnul de control încercând în zadar să ia, fără succes, legătura cu avionul de pasageri ucrainean.

Pilotul avionului iranian spune atunci că a văzut „o explozie. Una foarte mare. Chiar nu știu ce a fost. ”

Ukraine International Airways a declarat într-un comunicat că înregistrarea a furnizat „încă o dovadă că avionul UIA a fost doborât cu o rachetă și nu au existat restricții sau avertismente asupra unor riscuri pentru zborurile aeronavelor civile din apropierea aeroportului.”

Autorităţile de la Teheran au reproşat autorităţilor ucrainene că au divulgat ceea ce ele consideră a fi o informaţie confidenţială şi au anunţat că vor înceta de acum înainte să împărtăşească Ucrainei vreun element al anchetei privind prăbuşirea zborului 752, soldat cu 176 de morţi.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG