Linkuri accesibilitate

Zelenski l-a numit șef al administrației prezidențiale pe cel care s-a întâlnit cu Rudolph Giuliani


Volodimir Zelenski și Andri Bohdan (dreapta)

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a demis pe șeful administrației prezidențiale Andri Bohdan, înlocuindu-l cu Andri Yermak, cel din urmă fiind legat de Rudolph Giuliani, avocatul personal al președintelui american Donald Trump. Informația în privința schimbării de la Kiev a fost publicată pe siteul președinției ucrainene.

Investigația recentă pe parcursului procesului de impeachment al lui Donald Trump a arătat că Giuliani s-a întâlnit cu Yermak, pe care, potrivit declarațiilor din timpul anchetei l-a rugat insistent să demareze o investigație pe care ar fi dorit-o președintele american în privința legăturilor fiului lui Jo Biden cu compania ucraineană de energie Burisma. Jo Biden este posibil candidat al democraților la alegerile prezidențiale americane.

Camera Reprezentanților, condusă de democrați, a demarat procedurile de demitere a președintelui Trump pentru presupuse fapte de corupție, incluzând solicitarea de investigare a fiului lui Biden. A fost a treia procedură deschisă împotriva unui președinte al SUA.

Senatul american l-a achitat pe președiintele Trump.

Bohdan fusese numit în funcție în luna mai a anului trecut, după ce Zelenski a câțtigat alegerile prezidențiale din Ucraina. La momentul numirii, Bohgan era avocatul unui oligarh de la Kiev, Ihor Kolomoiski. Omul de afaceri s-a întors în Ucraina imediat după instalarea la putere a lui Zelenski, după după un exil autoimpus, de doi ani, la Geneva și Tel Aviv. Kolomoiski părăsise Ucraina din cauza unor acuzații de corupție.

În timpul mandatului precedentului președinte, Petro Poroșenko, guvernul local a naționalizat PrivatBank, printre acționarii cărora se aflase și Kolomoiski, cel care a fost acuzat că ar fi furat 5,5 miliarde de dolari.

La Kiev, a existat opinia că Bohdan exercită influență politică asupra președintelui Zelenski, de care ar beneficia Kolomoiski.

Kolomoiski este proprietarul televiziunii care a difuzat comediile politice în care a jucat actualul președinte și care i-au făcut campanie electorală acestuia.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG