Linkuri accesibilitate

Zelenski prelungește legea marțială și pregătește „schimbări operaționale” nu doar la conducerea Armatei


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vizitează o linie de front în regiunea Zaporojie, pe 4 februarie.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vizitează o linie de front în regiunea Zaporojie, pe 4 februarie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a înaintat Radei Supreme, parlamentul Ucrainei, un set de proiecte de legi pentru extinderea legii marțiale și a mobilizării militare în țară la aproape doi ani de la invazia rusescă.

Proiectele lui Zelenski prevăd prelungirea celor două măsuri cu încă 90 de zile începând cu 14 februarie, în conformitate cu prevederile constituției Ucrainei. Este a zecea oară, de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, când Rada Supremă votează cele două măsuri.

Prelungirile, dacă sunt aprobate de parlamentarii ucraineni, se vor suprapune cu ciclul alegerilor prezidențiale din Ucraina.

Alegerile ar fi trebuit să aibă loc luna viitoare, dar este interzis prin Constituție să aibă loc atunci când țara este sub legea marțială.

Zelenski a spus încă din noiembrie trecut că organizarea alegerilor prezidențiale în condiții de război ar fi o „iresponsabilitate”.

Cele două proiecte au fost trimise parlamentarilor la o zi după ce Zelenski a confirmat într-un interviu acordat radiodifuzorului italian RAI că ia în considerare schimbări operaționale în rândul conducerii militare și politice a Ucrainei, pe fondul speculațiilor larg răspândite că este pe cale să-l demită pe generalul Valeri Zalujnîi, comandantul șef al armatei Ucrainei.

Zelenski, despre care s-a speculat că are o relație tensionată cu Zalujnîi, a spus că schimbările pe care le are în vedere nu vizează indivizi, ci privesc „direcția de conducere a țării”.

„Când vorbim despre asta, mă refer la o înlocuire a unei serii de lideri de stat, nu doar într-un singur sector precum cel militar. Dacă vrem să câștigăm trebuie să împingem cu toții în aceeași direcție, convinși de victorie, nu ne putem descuraja, să ne lăsăm, trebuie să avem energia pozitivă potrivită”, a spus el în interviu.

„Am ceva serios în minte, care nu este despre o singură persoană, ci despre direcția conducerii țării”, a declarat Zelenski.

Sondajele arată că Zalujnîi este la fel de popular, dacă nu mai mult, decât Zelenski, iar unii experți se tem că dacă Zelenskii l-ar înlătura pe Zalujnîi ar demoraliza trupele ucrainene și ar submina unitatea națională.

Cu relatările RAI și AP

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG