Linkuri accesibilitate

Zelenski: „Ni se spune că 16 februarie va fi ziua atacului. Vom face din ea o zi a unirii”


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, spune că va transforma ziua invadării Ucrainei într-una a unirii și a iubirii.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, spune că va transforma ziua invadării Ucrainei într-una a unirii și a iubirii.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis luni seara un mesaj pe pagina sa de Facebook, adresat concetățenilor săi, „oameni grozavi ai unei țări grozave”, în care vorbește despre ziua în care Rusia va invada Ucraina, despre care „ni se spune” că ar fi 16 februarie.

„Ni se spune că 16 februarie va fi ziua atacului. Vom face din ea o zi a unirii. Decretul a fost deja semnat. În această după-amiază vom atârna steaguri naționale, vom pune panglici albastre-galbene și vom arăta lumii unitatea noastră.

Avem o mare aspirație europeană. Vrem libertate și suntem gata să o votăm. 14 mii de apărători și civili care au murit în acest război ne privesc din cer. Și nu le vom trăda amintirea.

Toți vrem să trăim fericiți, iar fericirea iubește pe cei puternici. Nu am putut niciodată să renunțăm și nu vom învăța asta.

Iubesc Ucraina! Suntem liniștiți! Suntem puternici! Suntem împreună!”, a scris Zelenski pe pagina sa de Facebook.

El a dat asigurări că Donbass și Crimeea vor reveni la Ucraina în mod diplomatic, dar a lăudat capacitatea forțelor armate ucrainene, mai puternică decât era în urmă cu 8 ani.

În martie 2014, Rusia a invadat Ucraina și a anexat Peninsula Crimeea.

Tot de atunci durează confruntările din estul țării, din Donbas.

În confruntările dintre separatiștii ruși, susținuți de Moscova, și forțele guvernamentale ucrainene au murit peste 13.200 de oameni.

„Suntem încrezători în forțele noastre armate, iar militarii noștri ar trebui să simtă sprijinul nostru, unitatea noastră și unitatea noastră. Baza armatei noastre este încrederea propriului popor și o economie puternică”, spune președintele ucrainean.

În urmă cu câteva ore, Departamentul de Stat al SUA a anunțat că a mutat ambasada de la Kiev la Lvov, în vestul țării.

Legislativul Rusiei ar urma să voteze marți adoptarea unei rezoluții cu privire la recunoașterea independenței regiunilor ucrainene separatiste Donețk și Luhansk.

Potrivit Reuters, purtătorul de cuvânt al Dumei de stat, Viaceslav Volodin, a spus că există două opțiuni: o rezoluție în care Parlamentul îi cere lui Vladimir Putin recunoașterea independenței celor două regiuni și alta în care solicită doar un punct de vedere al Ministerului de Externe pe acest subiect.

Reuters precizează că a doua variantă ar permite prelungirea discuției, într-un moment în care tensiunile sunt ridicate, dar Rusia sugerează că nu ar fi renunțat la găsirea unei soluții prin intermediul negocierilor.

Recunoașterea de Rusia a independenței celor două regiuni ar anula în mare parte șansele unui rezolvări diplomatice a conflictului.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG