Linkuri accesibilitate

Zelenski în Parlamentul României: nu importați resurse din Rusia. Acum se decide cine va câștiga acest război: libertatea sau tirania


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat luni Parlamentului României.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat luni Parlamentului României.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat Parlamentului României, printr-o transmisiune video.

El și-a început discursul cu câteva minute de imagini de la atrocitățile comise de armata rusă la Bucea.

„Vreau să vedeți ce am văzut eu la Bucea. Îmi cer scuze pentru imaginile dure, dar aceasta este realitatea. Denumirea orașului nostru Bucea va rămâne în istoria crimelor umanității. Peste 300 de oameni simpli au fost torturați, legați cu mâinile la spate, împușcați în ceafă sau în ochi”, a spus Volodimir Zelenski, în fața Parlamentului României.

„Mașini au fost strivite de tancuri. Fete și femei au fost violate. Nu avem încă toate dovezile. Au fost oameni torturați. Oamenii au fost impușcați în ceafă. De ce au făcut militari ruși acest lucru?”, s-a întrebat retoric liderul ucrainean.

El a invocat articolul din Ria Novosti, agenția rusă de știri, care justifică genocidul și a remarcat că „ei (rușii - n.r.) doresc de-ucrainizarea și de-europenizarea Ucrainei, moartea a cât mai mulți oameni” și că „tot ce nu respectă această pozițe nu trece de cenzură.”

„Dacă armata și poporul nostru nu s-ar fi apărat, rușii ar fi făcut un masacru la fel ca la Bucea pe tot teritoriul Ucrainei”, a completat liderul ucrainean.

El a făcut o paralelă cu regimul comunist din România, înlăturat în decembrie 1989, și care, de asemenea, se baza tot pe represiune și pe ruperea legăturilor conducerii supreme cu realitatea oamenilor simpli.

„În 1989 a murit Nicolae Ceaușescu, după mulți ani în care a fost clar că era inadecvat, că el și Securitatea duceau România în izolare. Acel regim se baza doar pe represiune, nimic nu era sfânt. Poporul român s-a ridicat și a dărâmat acel regim. La fel, nu pot fi convinși de nimic cei care dau ordine de război în Rusia. Acești oameni inadecvați au pierdut orice legătură cu realitatea”, a spus Zelenski.

El spune că Rusia, de fapt, nu ascunde genocidul comis, tocmai pentru că este convinsă că „liderii europeni nu vor putea să îi oprească, pentru că europenii nu își vor apăra valorile.”

De asemenea, a avertizat Zelenski, „Ucraina nu este singura țintă a Rusiei. Vor să atace Odesa și de acolo mai e un pas până în Moldova. De aceea este fundamental să apărăm independenţa Moldovei, iar asta înseamnă securitatea în întreaga regiune a Dunării. Pe teritoriul Ucrainei se decide soarta Europei Centrale și a zonei Mării Negre.”

El a salutat sancțiunile impuse Rusiei, dar a atras atenția că Rusia trebuie să fie privată de toate resursele, în primul rând economice.

„Închideți porturile pentru vapoarele rusești. Nu importați resurse energetice din Rusia”, a spus Zelenski.

Liderul ucrainean a spus că e nevoie de și mai multe sancțiuni împotriva Rusiei.

„Orice politician al lumii democratice trebuie să susțină Ucraina. Fiecare trebuie să facă tot posibilul pentru ca militarii ruși să răspundă în gața legii”, a arătat el.

El a salutat sprijinul oferit de poporul român ucrainenilor refugiați în România.

„Sunt convins că România va susţine tot ce trebuie pentru a impune dreptatea, sunt convins că România şi firmele româneşti vor participa la programele de refacere a Ucrainei de după război. Avem nevoie de susținere pentru a reface viața în Ucraina. Mulțumesc întregului popor pentru sprijinul acordat refugiaților”, a spus Zelenski.

Președintele Ucrainei a avut un mesaj și cu privire la situația sensibilă a minorității române din Ucraina, răspunzând astfel criticilor care i-au fost aduse pentru tratamentul acordat minorității române, după adoptarea legii de profil care nu permite ca învățământul să se desfășoare și în limba minorităților.

„Când situația va permite vreau să încep un dialog cu România pentru protecția minorității românești din Ucraina și vă asigur de toată susținerea. Glorie României, Glorie Ucrainei!”, a încheiat el.

Discursul președintelui ucrainean a fost precedat de cele ale președinților Senatului și Camerei Deputaților, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu.

„Sunteți un erou în toate statele democratice, curajul de care dați dovadă ne inspiră pe toți, ne motivează să fim mai uniți. Vladimir Putin este un criminal care sfidează orice lege. Masacrul de la Bucea nu trebuie să rămână nependepsit. România a sisizat deja justiția internațională pentru crimele de război”, a spus Florin Cîțu.

„Avem datoria de a nu rămâne pasivi. Trebuie să facem mai mult pentru a stopa demersurile Rusiei. În Ucraina sunt asasinați zilnic bătrâni, femei, copii. Am fost și rămân unul dintre cei mai aprigi contestatari ai lui Vladimir Putin. Rusia trebuie izolată complet economic. Poate că unii cred că e o măsură prea dură, dar nici un răspuns nu e prea dur”, a continuat Cîțu.

Și președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și-a exprimat „sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

„Respingem cu hotărâre comportamentul iresponsabil al Rusiei și cerem încetarea imediată a războiului și retragerea totală din Ucraina. Ultimele zile ne-au arătat imagini oribile, care ne-au copleșit și revoltat pe toți. Autorii masacrelor trebuie trași la răspundere cât mai rapid, sprijin o anchetă cât mai rapidă a Curții Penale Internaționale”, a spus Marcel Ciolacu.

El a dat asigurări că toți ucrainenii care fug din calea războiului vor găsi ocrotirea de care au nevoie în România și a transmis un gând către românii din Ucraina care luptă împotriva tiraniei rusești.

„Războiul este o tragedie din care nimeni nu câștigă, aduce doar moarte și destine distruse. Gândurile mele se îndreaptă și către etnicii români: ei luptă în aceste zile pentru libertatea țării în care trăiesc. Cred că tocmai acest lucru reprezintă cea mai sinceră expresie a legăturii profunde dintre țările noastre”, a spus Ciolacu.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG