Linkuri accesibilitate

Președintele Ucrainei: Acordul cerealelor poate funcționa și fără Rusia. Avarii în Portul Odesa după un atac rusesc


O clădire avariată în urma unui atac al Rusiei cu rachete și drone, în Odesa, Ucraina, 18 iulie 2023.
O clădire avariată în urma unui atac al Rusiei cu rachete și drone, în Odesa, Ucraina, 18 iulie 2023.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut acordul în privința exportului de cereale din Marea Neagră să funcționeze în continuare, după ce Rusia și-a suspendat luni participarea.

Președintele Ucrainei a afirmat că a convenit cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, să colaboreze cu „statele responsabile pentru a restabili securitatea alimentară și aprovizionarea cu alimente prin intermediul rutelor din Marea Neagră”.

În discursul său de luni seară, Zelenski a declarat că Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, din care Rusia s-a retras în cursul zilei, ar putea funcționa fără participarea Moscovei și a spus că decizia Rusiei oferă lumii o oportunitate de a arăta că „șantajul” nu poate determina cine are suficientă hrană pentru a mânca.

El a declarat anterior, prin intermediul unui purtător de cuvânt, că Ucraina este pregătită să continue exporturile de cereale fără participarea Rusiei și că Ucraina a fost „abordată de companii care dețin nave” și „acestea au spus că sunt pregătite”.

De altfel, apărarea antiaeriană ucraineană a fost activată marţi dimineaţa în regiunea Odesa, o zonă cheie pentru acord, relatează AFP, conform autorităților locale.

De asemenea, în cursul nopții, Odesa a fost atacată cu șase rachete Kalibr și 21 de drone Shahed, toate fiind doborâte de sistemele de apărare antiaeriană, potrivit Comandamentului Operațional Sudic.

Urmările atacului asupra Portului Odesa, 18 iulie 2023.
Urmările atacului asupra Portului Odesa, 18 iulie 2023.

Oficialii ucraineni au completat că infrastructura portuară și civilă a fost avariată de resturile căzute în urma doborârii rachetelor și dronelor.

Autoritățile ucrainene nu au oferit alte detalii cu privire la avariile suferite de portul Odesa și nici despre eventuale decese. Un bărbat în vârstă a fost rănit în locuința sa și a fost transportat la spital.

Șefa serviciului umanitar al SUA, Samantha Power, care a anunțat luni, în timpul unei vizite în Ucraina, un ajutor umanitar de peste 500 de milioane de dolari, este așteptată marți la Odesa, potrivit Reuters.

Antony Blinken: Retragerea Rusiei din acord va face ca prețurile să crească

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a condamnat gestul Rusiei după întâlniri la New York cu diplomați americani și europeni, spunând că inițiativa privind cerealele a fost vitală pentru a împiedica creșterea prețurilor mondiale la alimente.

„Ucraina și [SUA] nu vor precupeți niciun efort pentru a asigura exportul de cereale ucrainene către Africa, Asia și dincolo de acestea”, a declarat Kuleba pe Twitter.

Purtătorul de cuvânt pentru securitate națională al Casei Albe, John Kirby, a criticat la rândul său Moscova pentru retragerea din acord și a declarat că decizia va „afecta milioane de oameni vulnerabili din întreaga lume”.

Statele Unite vor continua să colaboreze cu alte țări pentru a asigura circulația cerealelor în afara Ucrainei, dar nu iau în considerare utilizarea resurselor militare americane pentru a ajuta la protejarea transporturilor de cereale, a declarat Kirby.

El a mai spus că utilizarea navelor turcești pentru a facilita circulația cerealelor ucrainene nu este o soluție viabilă.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că oficialii discută cu Rusia și că speră ca acordul să fie prelungit, în timp ce Guterres și-a exprimat profunda dezamăgire în legătură cu retragerea Rusiei din acord, despre care a spus că a fost „un colac de salvare pentru securitatea alimentară globală și un far de speranță într-o lume tulbure”.

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a alăturat altor diplomați occidentali în a critica decizia Rusiei, calificând-o drept „inconștiență”.

„Rezultatul acțiunii Rusiei de astăzi este înarmarea alimentelor”, a declarat Blinken. Aceasta va face ca alimentele „să fie mai greu de obținut în locuri care au nevoie disperată de ele și va face ca prețurile să crească”.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat anterior că ieșirea Rusiei din acest acord de război fără precedent reprezintă un „act de cruzime”, în timp ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calificat suspendarea Rusiei drept „o mișcare cinică” și a declarat că UE va continua să încerce să asigure alimente pentru țările sărace.

Acordul, negociat de Națiunile Unite și Turcia în urmă cu un an, a contribuit la atenuarea unei crize alimentare globale, permițând ca grânele să ajungă din Ucraina în țări din Africa, Orientul Mijlociu și Asia.

Moscova a refuzat să prelungească acordul dincolo de data de 17 iulie, când a expirat o prelungire de două luni convenită în luna mai, plângându-se că promisiunile de eliberare a propriilor sale transporturi de alimente și îngrășăminte nu au fost respectate.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că Rusia își întrerupe participarea, adăugând că Moscova va reveni la acord după ce cererile sale vor fi îndeplinite.

„Când partea din acordul privind Marea Neagră legată de Rusia va fi pusă în aplicare, Rusia va reveni imediat la punerea în aplicare a acordului”, a declarat Peskov.

Întrebat dacă un atac asupra unui pod care leagă Peninsula Crimeea de Rusia a fost un factor în decizia privind acordul privind cerealele, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a negat.

Misiunea Rusiei la ONU a declarat că nu mai sunt planificate alte discuții privind acordul.

Articol scris cu ajutorul relatărilor Reuters, AFP și dpa. Europa Liberă România este și pe Google News, vă puteți abona AICI.
XS
SM
MD
LG