Linkuri accesibilitate

Zelenski: Aproape o treime din teritoriul Ucrainei rămâne periculos, din cauza minelor și a muniției neexplodate


Deminarea teritoriului ucrainean este foarte importantă pentru activităților agricole, spune președintele Volodimir Zelenski.
Deminarea teritoriului ucrainean este foarte importantă pentru activităților agricole, spune președintele Volodimir Zelenski.

Minele explozive plasate de trupele ruse și muniția neexplodată fac ca aproape o treime din teritoriul Ucrainei să fie „teren periculos”, a spus președintele Volodimir Zelenski în discursul său de luni seară. Asta pune probleme în special fermierilor, a adăugat el.

„În prezent, mai mult de 170.000 de kilometri din teritoriul nostru rămâne periculos din cauza minelor inamicului și a muniției neexplodate. O parte importantă a acestui teritoriu este pământul fermierilor noști, pământ care a fost cultivat. Am discutat despre cum să intensificăm această muncă: grăbim deminarea umanitară și să creștem cooperarea cu partenerii”, a spus Volodmir Zelenski.

Ucraina are o suprafață de puțin peste 600.000 de kilometri pătrați.

Președintele ucrainean s-a întâlnit cu șefii guvernului, ai Radei (parlamentului) ucrainene, dar și ai partidelor politice, urmând ca o suplimentare a fondurilor destinate apărării să fie introdusă în proiectului bugetului de stat.

„Vom face tot posibilul și imposibilul să ne sprijinim luptătorii”, a adăugat Zelenski.

De asemenea, sprijinul acordat fermierilor și agricultorilor este unul esențial, Ucraina fiind unul din principalii producători din domeniul agricol la nivel european și internațional.

„Al doilea sezon de însămânțare din timpul războiului tocmai a început. Anul trecut, eforturile eroice ale fermierilor noștri și ale tuturor muncitorilor din sectorul agricol a făcut posibilă menținerea producției ucrainene și a rolulului Ucrainei ca garant al securității alimentare globale”, a mai spus șeful statului ucrainean, explicând că Guvernul caută cele mai bune soluții pentru sprijinirea industriei agricole.

De asemenea, situația sistemului energetic este una din principalele preocupări ale autorităților ucraunene, a mai spus Zelenski, situația fiind deocamdată normalizată.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG