Linkuri accesibilitate

Zelenski: Plan rusesc de distrugere a democrației în R. Moldova. Serviciile secrete confirmă


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus joi, în fața Consiliului European, că Ucraina ar fi intrat în posesia unui plan al Rusiei de a distruge democrația în Republica Moldova pentru a prelua controlul asupra țării.

Zelenski a spus că, de îndată ce a înțeles semnificația documentului, a informat-o despre el pe președinta Maia Sandu.

Zelenski a mai spus că nu știe dacă planul a fost sau nu pus în aplicare sau nu, dar este foarte asemănător planurilor rusești împotriva Ucrainei sau altor țări europene.

„Nimic nou”, a conchis liderul ucrainean, fără să intre în detaliile documentului interceptat de la serviciile secrete rusești, referitor la Moldova.

Zelenski a făcut aceste remarci la deschiderea reuniunii extraordinare a Consiliului European de joi, de la Bruxelles, când a vorbit pe larg despre pericolul rusesc asupra democrațiilor europene.

Într-un discurs din Parlamentul European, Zelenski a spus că țara lui, invadată de Rusia în urmă cu aproape un an, luptă „împotriva celei mai mari forțe anti-europene din lumea modernă”.

Republica Moldova confirmă

Președinția din Republica Moldova a confirmat că se află „în legătură permanentă cu lideri de state și guverne din țările europene și cu alți parteneri externi, inclusiv cu președintele Zelenski, cu care are un schimb continuu de opinii și informații privind situația din regiune”, scrie Radio Europa Liberă Moldova.

Într-un comunicat de presă, instituția spune că folosește „ajutorul informațional” pentru a preveni orice tentative de subminare a R. Moldova.

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău a confirmat, la rândul său, recepționarea unui astfel de plan.

Totodată, anunță că au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice.

Potrivit unui comunicat al instituției, SIS desfășoară măsuri operative pentru elucidarea tentativelor de destabilizare a situației în țară și cooperează strâns cu serviciile de informații partenere.

XS
SM
MD
LG