Linkuri accesibilitate

Întâlniri la nivel înalt la München între oficiali ucraineni și americani


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregătește pentru întâlnirile de la Conferința de Securitate de la München. (Fotografie de arhivă)
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregătește pentru întâlnirile de la Conferința de Securitate de la München. (Fotografie de arhivă)

Președintele american Donald Trump a anunțat o întâlnire planificată la München între oficiali de rang înalt de la Moscova, Kiev și Washington, programată să aibă loc pe 14 februarie, transmite RFE/RL.

„Mâine este întâlnirea de la München. Rusia va fi acolo cu reprezentanții noștri. Ucraina este, de asemenea, invitată”, a declarat Trump reporterilor la Casa Albă în ajunul Conferinței de Securitate de la München.

El nu a precizat cine va participa din fiecare țară, dar a spus că vor fi „oameni de rang înalt din Rusia, Ucraina și Statele Unite” pentru a căuta să pună capăt războiului de aproape trei ani.

Casa Albă nu a emis o declarație oficială cu privire la întâlnire. Anterior însă, Washingtonul a anunțat că vicepreședintele JD Vance, secretarul de stat Marco Rubio, secretarul Apărării Pete Hegseth și trimisul lui Trump pentru Rusia și Ucraina, Keith Kellogg, vor veni la Conferința de la München.

Un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a negat că ar fi planificată vreo întâlnire cu reprezentanții Rusiei.

„Nu se așteaptă discuții cu rușii la München”, a spus Dmitro Litvin, potrivit unei declarații citate în rapoartele mass-media.

Vance și Rubio urmau să se întâlnească cu Zelenski înainte de deschiderea conferinței anuale care atrage lideri politici, ofițeri militari și diplomați în orașul din sud-estul Germaniei.

Nu este clar dacă Rubio va ajunge la timp pentru întâlnirea dinaintea Conferinței, pentru că avionul său Air Force a avut o problemă mecanică la 90 de minute de zbor și a trebuit să se întoarcă la Washington, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Tammy Bruce.

Înainte de a pleca, Marco Rubio a spus că el și JD Vance se vor întâlni cu Zelenski, și „la un moment dat va trebui să ne angajăm cu omologii ruși”.

„Evident, vom vorbi cu Ucraina și vom discuta cu toți aliații și partenerii noștri din Europa și din întreaga lume cu privire la acest lucru”, a spus Rubio pe 13 februarie.

Litvin a subliniat că poziția ucraineană este neschimbată: Ucraina ar trebui să vorbească prima cu SUA, în timp ce Europa ar trebui să participe la orice „conversație serioasă” pentru a se ajunge la o pace reală și durabilă.

„Și doar o poziție comună convenită ar trebui să fie pe masă pentru discuțiile cu rușii. Nu te întâlnești cu rușii la o masă goală. Nu este nimic pe masă acum”, a spus purtătorul de cuvânt ucrainean.

Președintele Donald Trump și-a alarmat aliații europeni când a anunțat pe 12 februarie că a avut o conversație telefonică de mai bine de o oră cu președintele rus Vladimir Putin și a spus că au fost de acord să înceapă negocierile de pace.

Trump l-a sunat și pe Zelenski și a spus pe 13 februarie că l-a asigurat că va avea un loc la masă în timpul oricăror negocieri de pace cu Rusia pentru a pune capăt războiului.

Marco Rubio a vorbit pe 13 februarie cu ministrul ucrainean de Externe, Andri Sîbiha, pentru a discuta despre necesitatea unei „diplomații îndrăznețe” pentru a pune capăt războiului, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

În interviul radio, Rubio a spus că există „o mulțime de probleme sensibile despre care să vorbim”, inclusiv revendicări teritoriale, controlul armelor, limba și problemele culturale.

„Toate acestea vor trebui rezolvate” împreună cu „garanții de securitate durabile pentru Ucraina”, a spus el, adăugând că europenii vor trebui să fie dispuși să facă acest lucru.

„Este multă muncă grea, dar ieri a fost un prim pas într-o călătorie lungă care ne așteaptă”, a spus el, referindu-se la apelul lui Trump cu Putin.

„Voi reitera ceea ce a spus președintele... uciderea și moartea trebuie să înceteze în Ucraina”, a spus secretarul de stat Marco Rubio.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG