Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski l-a schimbat pe șeful armatei ucrainene: E timpul pentru reînnoire


Volodimir Zelenski l-a schimbat pe șeful armatei Valeri Zalujnîi.
Volodimir Zelenski l-a schimbat pe șeful armatei Valeri Zalujnîi.

Președintele Volodimir Zelenski l-a schimbat joi seară pe șeful armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi. Decizia a fost anunțată după o discuție despre starea armatei, a spus președintele ucrainean pe contul lui de X (fostul Twitter).

„M-am întâlnit cu generalul Valeri Zalujnîi. I-am mulțumit pentru cei doi ani de apărare a Ucrainei. Am discutat despre reînnoirea pe care o necesită Forțele Armate ale Ucrainei. Am discutat, de asemenea, despre cine ar putea face parte din conducerea reînnoită a Forțelor Armate ale Ucrainei. Momentul pentru o astfel de reînnoire este acum”, a scris Volodimir Zelenski pe X.

Liderul de la Kiev i-a propus lui Zalujnîi să rămână în echipa care conduce armata ucraineană.

În locul lui Zalujnîi, Volodimir Zelenski l-a numit pe generalul colonel Oleksandr Sîrski.

Zelenski a spus că Sîrski „are experiență de succes în apărare - a condus operațiunea de apărare de la Kiev. De asemenea, are experiență ofensivă de succes - operațiunea de eliberare a Harkovului”.

Sîrski, născut în Rusia, în vârstă de 58 de ani, a fost comandant al forțelor terestre ucrainene din 2019.

De săptămâna trecută, presa internațională a publicat mai multe informații despre o întâlnire dintre Zelenski și Zalujnîi, în urma căreia acesta din urmă ar fi fost demis.

Cu toate că era unul din oamenii de încredere ai lui Zelenski, Zalujnîi a intrat în dizgrație după ce anul trecut în noiembrie a dat un interviu în The Economist în care a spus că războiul cu Rusia se află în impas.

În urma anunțului schimbării sale, Valeri Zalujnîi a declarat ca a avut o conversație importantă și serioasă cu Volodimir Zelenski și a spus că toată lumea trebuie să se schimbe și să se adapteze noilor realități.

„Sarcinile anului 2022 sunt diferite de sarcinile anului 2024. Prin urmare, toată lumea trebuie să se schimbe și să se adapteze și la noile realități”, a spus Valeri Zalujnîi.

Militarul a lăsat de înțeles că schimbarea lui vine în contextul în care s-a luat o decizie cu privire la necesitatea schimbării abordărilor și strategiei de război.

„Mulțumesc tuturor celor apropiați. Echipei Marelui Stat Major, Ministerului Apărării, președintelui Ucrainei. Sunt mândru de toți cei din Forțele Armate ale Ucrainei care protejează viitorul copiilor noștri. Toți soldații, sergenții și ofițerii. Îmi plec capul în fața tuturor celor care și-au dat viața pentru Ucraina și libertate. Ne vom aminti și ne vom răzbuna pentru toată lumea. Ucrainenii vor câștiga cu siguranță. Glorie Ucrainei!”, a spus Zalujnîi.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG