Linkuri accesibilitate

De Ziua Independenței, Zelenski vorbește despre un popor ucrainean liber. Mesajele lui Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, adresându-se națiunii cu ocazia Zilei Independenței, pe 24 august.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, adresându-se națiunii cu ocazia Zilei Independenței, pe 24 august.

De Ziua Independenței Ucrainei (24 august), președintele Volodimir Zelenski a salutat contribuțiile tuturor ucrainenilor la lupta pentru păstrarea libertății țării lor în fața invaziei neprovocate a Rusiei, în timp ce Moscova își continua atacurile necruțătoare asupra țintelor civile.

În dimineața zilei de 24 august a avut loc un nou atac cu rachete asupra orașului Dnipro, în sudul Ucrainei, în urma căruia șapte oameni au fost răniți, a declarat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhi Lisak, pe Telegram.

„Explozii puternice în miez de noapte în Dnipro”, a scris Lisak, care adaugă că a fost distrusă și o instalație de transport.

Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iuri Ihnat, spune că Rusia a lovit peste noapte cu rachete balistice S-300, Iskander-K și Iskander-M. O rachetă Iskander-K a fost doborâtă de apărarea aeriană ucraineană. El nu a oferit mai multe detalii.

O sărbătoare a poporului liber

În discursul adresat națiunii, Zelenski spune că, la 32 de ani de la obținerea suveranității Ucrainei, Ziua Independenței a devenit „sărbătoarea poporului liber, sărbătoarea poporului puternic”.

El i-a lăudat pe toți ucrainenii pentru rezistența lor și a subliniat coeziunea societății ucrainene în fața agresiunii Rusiei.

„Este nevoie de toată lumea, toată lumea este importantă - oameni, acțiuni și cuvinte. Pentru că noi toți am făcut în așa fel încât atunci când cineva spune Glorie Ucrainei!, întreaga lume răspunde: Glorie eroilor!", a spus Zelenski.

Tot de Ziua Independenței Ucrainei, secretarul de stat al SUA i-a felicitat pe ucraineni. „24 august, spune Anthony Blinken, este o mărturie a independenței, suveranității și democrației Ucrainei și o zi de mândrie pentru puterea și rezistența Ucrainei”.

Blinken a reafirmat faptul că America este alături de Ucraina în timp ce aceasta își apără existența.

„Suntem alături de voi în lupta pentru țara voastră iubită”, a scris Blinken într-un comunicat.

Iohannis și Ciolacu l-au felicitat pe Zelenski

Din România, preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis o scrisoare președintelui Zelenski, cu prilejul aniversării Zilei Independenţei Ucrainei, în care i-a spus că România va fi în continuare „alături de ţara dumneavoastră atât timp cât va fi nevoie, până la victoria împotriva agresiunii, eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei”.

Joi seară, Palatul Cotroceni va fi iluminat în culorile drapelului ucrainean, mai informează Administraţia Prezidenţială.

Și premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj ucrainenilor: „Pentru al doilea an consecutiv, Ucraina celebrează Ziua Independenţei luptând pentru libertate şi pentru dreptul legitim de a-şi alege singură destinul. De un an şi jumătate, poporul ucrainean rezistă cu mult curaj agresiunii ruse, susţinut de puternica solidaritatea a comunităţii internaţionale, iar România a avut şi continuă să aibă o contribuţie extrem de importantă”.

De la Chișinău, președinta Maia Sandu a transmis un mesaj prin care felicită Ucraina pentru forţa cu care protejează pacea şi securitatea în regiune.

„Astăzi Ucraina îşi sărbătoreşte cu demnitate Ziua Independenţei. Independenţa este atunci când cetăţenii îşi pot decide singuri viitorul, când au libertatea de a-şi construi propria ţară aşa cum o văd ei. Ucrainenii, prin curajul şi determinarea lor nemărginită, ne reamintesc acest adevăr în fiecare zi", a spus Maia Sandu.

Ea a menţionat că Republica Moldova priveşte cu adânc respect spre Ucraina, nu doar ca vecin, ci și ca un simbol al rezistenţei şi speranţei.

Pe de altă parte, serviciile de informații ucrainene avertizează că există un risc crescut de atacuri aeriene rusești asupra Ucrainei de Ziua Independenței.

Pe câmpul de luptă, purtătorii de cuvânt ai armatei Kievului spun că forțele ucrainene au ridicat steagul național pe acoperișul unei școli grav avariate din localitatea Robotine (regiunea sudică Zaporojie).

Încă nu există nicio confirmare independentă și nu este clar dacă întreaga localitate a fost eliberată.

Forțele ucrainene au respins contraatacurile rusești în regiunile de est Donețk și Harkov și în regiunea de sud Zaporojie, a informat Statul Major pe 24 august.

Forțele ucrainene și-au continuat înaintarea spre Melitopol, a spus armata. Melitopolul, cunoscut drept „poarta către Crimeea”, a fost capturat de trupele ruse în martie anul trecut, după câteva zile de lupte grele.

XS
SM
MD
LG