Linkuri accesibilitate

Zelenski: Toată Ucraina este o linie de front. Orașele mici pur și simplu nu mai există


Zelenski spune că negocierile pentru a pune capăt invaziei Rusiei în Ucraina „trebuie să înceapă cu o încetare a focului”.
Zelenski spune că negocierile pentru a pune capăt invaziei Rusiei în Ucraina „trebuie să înceapă cu o încetare a focului”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara sa este mai unită decât oricând, în timp ce se confruntă cu invazia rusă.

„Acest război, un război dificil, a unit cu adevărat națiunea noastră. Mă întrebați cum este situația în prima linie: există o linie de front peste tot”, a spus Zelenski într-o conferință de sâmbătă.

„Câteva orașe mici pur și simplu nu mai există. Și aceasta este o tragedie. Doar au plecat. Și oamenii au plecat. Au plecat pentru totdeauna. Deci suntem cu toții în prima linie. Oamenii care au murit acolo, au murit printre noi”, a spus el.

Zelenski a spus că Ucraina a pierdut aproximativ 1.300 de militari până sâmbătă.

El a adăugat că negocierile pentru a pune capăt invaziei Rusiei asupra Ucrainei „trebuie să înceapă cu o încetare a focului”.

„Diplomații noștri lucrează la detaliile agendei posibilei întâlniri a delegațiilor ucrainene și ruse”, a spus el. „Aș dori să se întâmple asta. Așa că putem de fapt, nu doar prin cuvinte, să începem procesul de reglementare, pace și sfârșitul războiului”.

„Așa începe sfârșitul războiului într-o lume civilizată”, a spus el.

Zelenski a spus că negociatorii ruși și ucraineni au început, în sfârșit, să vorbească mai degrabă decât să „schimbe ultimatumuri” și că este „mulțumit” de semnalele din partea Federației Ruse.

Președintele ucrainean a spus că speră că diplomația poate aduce pacea, spunând că vine „un semnal” din partea Rusiei despre faptul că este gata de negociere, deși nu a oferit detalii despre ce este acest semnal.

Zelenski a subliniat că partenerii occidentali trebuie să fie mai implicați în discuții și chiar să ofere propriile garanții de securitate Ucrainei, deoarece Ucraina „nu va putea niciodată să aibă încredere în Rusia după un război atât de sângeros”.

El a atacat națiunile NATO pentru reticența de a impune o zonă de excludere a zborului deasupra Ucrainei , spunând că membrii alianței „nu au curajul să se unească pentru Ucraina” și că nu există „o poziție convenită” cu privire la posibilitatea ca Ucraina să se alăture alianței.

Zelenski a spus că țara sa este recunoscătoare pentru sprijinul bilateral pe care l-a primit Ucraina din partea anumitor țări NATO, dar a adăugat că țara sa „suferă acum”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG