Linkuri accesibilitate

Vizita lui Zelenski la Praga. Ucraina cere un semnal clar din partea NATO


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și președintele ceh Petr Pavel, la startul întâlnirii lor de joi de la Praga.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus joi la Praga, după întâlnirea cu președintele Cehiei, că așteaptă un semnal clar din partea NATO la summit-ul de săptămâna viitoare de la Vilnius, transmite agenția germană de presă DPA.

Vizita de joi a președintelui ucrainean în capitala Cehiei face parte dintr-un turneu european pentru a susține efortul de război al Ucrainei și pentru aderarea acesteia la NATO.

Zelenski a fost prezent anterior la Sofia, capitala Bulgariei, unde s-a întâlnit cu premierul Nikolai Denkov, iar vineri are programată o întâlnire la Istanbul cu președintele turc Recep Erdogan.

„Ce este ideal pentru noi? Vrem să fim invitați în NATO”, a spus Volodimir Zelenski la Praga, după întâlnirea cu președintele ceh Petr Pavel, conform sursei citate.

Șeful statului ucrainean a mai spus că este timpul ca alianța militară a țărilor vestice să își demonstreze unitatea, dar a admis că unele state continuă să ia în considerare și poziționarea Rusiei.

"Este foarte important ca Cehia să nu se uite înapoi la Moscova sau la oricine altcineva în deciziile sale politice. Atât independenți, cât și curajoși, ne înțelegem perfect. Și va fi corect dacă această înțelegere se reflectă în conținut concret - nu cuvinte goale, dar conținut concret la Vilnius”, a mai spus Volodimir Zelenski, conform relatării vizitiei sale la Praga, postate pe site-ul Administrației prezidențiale ucrainene.

De asemenea, el a subliniat sprijinul acordat până acum de Cehia, din punct de vedere militar și umanitar și a transmis că Ucraina se bazează în continuare pe sprijinul administrației de la Praga atât în implementarea formulei ucrainene de pace, cât și în combaterea dezinformării și propagandei rusești.

Din ianuarie până în mai, cehii au furnizat Ucrainei 24 de tancuri, 76 de vehicule blindate de transport de trupe și 16 vehicule de apărare aeriană, transmite DPA.

La rândul său, Petr Pavel, fost general NATO, a susținut că Ucraina ar trebui să înceapă negocierile de aderare cu alianța imediat după încheierea războiului, mai menționează agenția de presă.

„Acesta este și pentru securitatea noastră, este pentru stabilitatea regională și prosperitatea economică”, a subliniat Petr Pavel.

Șeful statului ceh a adăugat că țara sa va susține, de asemenea, ca negocierile de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană să înceapă încă din acest an.

Petr Pavel, președinte al Cehiei din luna martie, a vizitat în aprilie Kievul alături de omologul său slovac Zuzana Caputova.

Întâlnirea președinților Cehiei și Ucrainei de la Praga are loc cu doar câteva zile înainte de summit-ul NATO de la Vilnius, Lituania, din 11-12 iulie.

NATO ar putea anunța în cadrul summit-ului un plan de finanțare multi-anuală a Ucrainei, dar nu este cunoscut încă dacă va exista un anunț cu privire la un calendar de aderare al Kievului la alianța nord-atlantică.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG