Linkuri accesibilitate

Zelenski: „Presiunea mondială pe Rusia va continua!”. Săptămână cu întâlniri istorice la Kiev


Președintele ucrainean Voldimir Zelenski la conferința de presă din 24 februarie, prin care a marcat un an de rezistență a Ucrainei, după invazia declanșată de Rusia în 2022.
Președintele ucrainean Voldimir Zelenski la conferința de presă din 24 februarie, prin care a marcat un an de rezistență a Ucrainei, după invazia declanșată de Rusia în 2022.

Presiunea Ucrainei și a restului lumii asupra Rusiei va continua, a subliniat președintele Volodimir Zelenski, în discursul său de duminică seară, după o săptămână în care președintele american Joe Biden și (în premieră) o delegație de rang înalt din Arabia Saudită au vizitat Kievul.

Președintele ucrainean a anunțat tot duminică seară că a semnat trei noi decrete elaborate de autoritățile de la Kiev, de sancționare a celor care sprijină agresiunea Rusiei în Ucraina.

Sancțiunile vizează persoanele implicate în răpirea de copii ucraineni, cele care folosesc sportul pentru propaganda rusească și persoane care ajută la menținerea unor structuri de mercenari din Rusia care servesc războiului împotriva Ucrainei.

Pe de altă parte, tot duminică, președintele Zelenski a demis un înalt comandant ucrainean, care a condus o parte a trupelor care luptă împotriva forțelor rusești în estul țării, transmite Reuters.

Motivul pentru această decizie nu a fost anunțat, iar președintele nu a făcut referiri în acest sens în discursul adresat populației ucrainene duminică seară.

„Presiunea Ucrainei va continua. Presiunea la nivel mondial asupra «statului terorist» va continua”, a subliniat, în schimb, Volodimir Zelenski.

El a evidențiat întâlnirile la cel mai înalt nivel pe care le-a avut la Kiev în cursul săptămânii recent încheiate și care a debutat cu vizita președintelui SUA, Joe Biden și a președintelui Fondului Monetar Internațional.

Președintele Zelenski a avut duminică o întâlnire istorică, la Kiev, cu ministrul Afacerilor Externe din Arabia Saudită, prințul Faisal bin Farhan Al Saud.
Președintele Zelenski a avut duminică o întâlnire istorică, la Kiev, cu ministrul Afacerilor Externe din Arabia Saudită, prințul Faisal bin Farhan Al Saud.

Pe parcursul săptămânii au fost la Kiev premierii din Italia, Georgia Meloni, Spania, Pedro Sánchez, dar și reprezentanți ai rețelei parlamentare din țările UE.

Vineri, la un an de la declanșarea invaziei rusești în Ucraina a fost la Kiev premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki.

Tot vineri au ajuns în Ucraina primele tancuri Leopard, a mai subliniat Zelenski.

De asemenea, pe parcursul săptămânii, ONU a adoptat o rezoluție cu privire la pace și integritatea teritorială a Ucrainei.

La finalul săptămânii, președintele ucrainean a avut o întâlnire cu ministrul de externe al Regatului Arabiei Saudite, prima vizită la un nivel înalt din ultimii 32 de ani.

Arabia Saudită a aprobat acordarea unui pachet de ajutor, sub formă de produse petroliere și ajutoare umanitare în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari.

De asemenea, regatul Arabiei Saudite a acordat asistență în eliberarea a zece prizonieri de război ucraineni, în septembrie 2022, au mai evidențiat autoritățile ucrainene.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG