Linkuri accesibilitate

Președintele Ucrainei intensifică cererile de ajutor pentru arme occidentale după o vizită în linia de front


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat forțele ucrainene din Kupiansk, regiunea Harkov, 19 februarie 2024.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat forțele ucrainene din Kupiansk, regiunea Harkov, 19 februarie 2024.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat din nou cu privire la condițiile „extrem de dificile” și la diminuarea munițiilor pe linia frontului, în urma deciziei armatei sale de a se retrage din orașul strategic Avdiivka din sud-estul țării, pentru a salva viețile soldaților.

„Situația este acum extrem de dificilă în mai multe părți ale liniei frontului, unde trupele rusești au concentrat în mod specific rezervele maxime”, a declarat Zelenski luni seară, după o vizită pe frontul din estul Ucrainei.

„Ei profită de întârzierile [transporturilor de ajutoare] către Ucraina”, a spus Zelenski în discursul său de la finalul zilei.

Președintele ucrainean a amintit astfel de apelurile sale urgente către partenerii occidentali pentru obuze de artilerie suplimentare și alte arme ofensive și defensive.

Vizita pe linia frontului a avut loc la câteva ore după ce Rusia a declarat că a preluat controlul asupra celei mai mari fabrici de cocs din Ucraina, din orașul Avdiivka situat la nord de Donețk, unde Kievul și-a recunoscut săptămâna trecută înfrângerea prin retragerea ultimelor forțe din zonă.

Capturarea Avdiivka, fost oraș cu aproximativ 30.000 de locuitori, dar care acum este în mare parte o ruină și părăsit, marchează cea mai semnificativă victorie teritorială a Rusiei în nouă luni în invazia sa la scară largă de aproape doi ani.

De asemenea, vizita lui Zelenski pe front vine la scurt timp de la Conferința de Securitate de la Munchen, unde le-a spus aliaților că „ucrainenii au dovedit că putem forța Rusia să se retragă”.

„Acțiunile noastre sunt limitate doar de suficiența și lungimea razei de acțiune a forței noastre.... [Situația de la Avdiyivka] dovedește acest lucru”, a completat el.

În acest sens, noutățile cu privire la sprijinul aliaților constau în anunțul Japoniei de a iniția un tratat de investiții cu Ucraina.

În plus, Tokyo a afirmat că va menține sprijinul pentru reconstrucția țării devastate de război, deoarece Constituția de după cel de-al Doilea Război Mondial interzice Japoniei să ofere ajutor militar direct.

Detaliile negocierilor nu au fost furnizate, dar premierul ucrainean Denis Șmîhal a declarat la Tokyo că Japonia va oferi 1,25 miliarde de euro pentru a sprijini investițiile japoneze în Ucraina.

Știre scrisă cu sprijinul relatărilor Reuters.
XS
SM
MD
LG