Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski a inspectat fortificațiile din Harkov și a repetat îndemnul către Occident să trimită mai mult ajutor militar


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski inspectează noi fortificații din regiunea Harkov pe 9 aprilie.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski inspectează noi fortificații din regiunea Harkov pe 9 aprilie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat, pe 9 aprilie, regiunea Harkov pentru a inspecta fortificațiile defensive și pentru a lansa un alt apel pentru mai mult ajutor militar din partea susținătorilor occidentali ai Ucrainei.

„Regiunea Harkov este o zonă foarte importantă. Trebuie să fim pregătiți. Și rușii trebuie să vadă că suntem pregătiți să ne apărăm", a spus Zelenski într-o declarație pe site-ul său.

Guvernatorul regional Oleh Siniehubov a spus că fortificațiile constau dintr-un sistem extins de tranșee, piguri și alte tipuri de adăposturi. Blocadele înființate în regiune includ șiruri de piramide de beton cunoscute sub numele de dinți de dragon și șanțuri antitanc.

Ucraina va face tot posibilul pentru a proteja mai bine orașul de atacurile rusești, a spus Zelenski, adăugând că conducerea militară are o soluție pentru a întări apărarea antiaeriană a lui Harkov.

Tot pe 9 aprilie, Departamentul de Stat al SUA a anunțat vânzări militare de urgență de 138 de milioane de dolari pentru Ucraina pentru a furniza reparații critice și piese de schimb pentru sistemele de rachete sol-aer Hawk cu rază medie de acțiune, care asigură apărare aeriană.

Anunțul a venit după ce secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat la o audiere în Congres că, fără sprijinul Washingtonului, Statele Unite riscă ca Ucraina să cadă în mâinile Rusiei.

„Ucraina contează, iar rezultatul conflictului din Ucraina va avea implicații globale și pentru securitatea noastră națională”, a spus Austin.

Atât Departamentul de Stat, cât și Departamentul de Apărare au împins Congresul să adopte un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari, care a fost blocat în Congresul SUA de luni de zile, pe fondul unor certuri politice interne.

Între timp, atacurile rusești asupra Harkovului s-au intensificat în ultimele săptămâni. Primarul Ihor Terekhov a spus recent că trupele ruse trag adesea cu S-300 din regiunea Belgorod din Rusia, iar aceste rachete ajung în oraș în 40 de secunde. Dronele Shahed fabricate în Iran sunt, de asemenea, folosite din ce în ce mai des.

Ucraina se luptă să-și protejeze orașele de rachetele rusești, drone și bombe, pe fondul penuriei de muniție și sisteme de apărare aeriană.

Zelenski a cerut aproape zilnic ca susținătorii occidentali ai Kievului să sporească proviziile de arme.

„Harkovul are nevoie de o apărare solidă. Există o soluție pentru teroarea constantă a Rusiei. Avem nevoie de sisteme și rachete de apărare aeriană pentru ei", a spus Zelenski.

Zelenski s-a întâlnit cu comandantul forțelor aeriene, generalul Mykola Oleshchuk, pentru a discuta despre „organizarea unei noi scheme de protecție a orașului Harkov din aer, cu implicarea unor echipamente suplimentare de apărare aeriană”.

El s-a întâlnit, de asemenea, cu Siniehubov, ministrul Energiei Herman Halushchenko, și Volodimir Kudritskiy, președintele Ukrenerho, care au raportat despre consecințele bombardamentelor rusești asupra capacităților de generare a energiei și situația actuală cu furnizarea de energie electrică.

Statul Major al armatei ucrainene a declarat că au avut loc 66 de ciocniri de luptă în timpul zilei pe prima linie. Acesta a spus că situația din nord „nu s-a schimbat semnificativ în timpul zilei”.

În estul Donețkului, forțele ruse și-au continuat încercarea de a sparge apărarea ucraineană în mai multe comunități la vest de Avdiivka, iar în sudul regiunii Herson, Statul Major General a declarat că forțele ruse continuă să încerce să doboare forțele ucrainene din capete de pod de pe malul stâng al râului Nipru. .

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG