Linkuri accesibilitate

Președintele Zelenski l-a invitat pe omologul său chinez să viziteze Ucraina


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pe omologul său chinez, Xi Jinping, să viziteze Ucraina.

„Suntem gata să-l vedem aici”, a declarat Zelenski agenției de presă Associated Press într-un interviu.

Xi nu a mai vorbit cu Zelenski de la invazia Ucrainei de către Rusia în februarie anul trecut, dar China a publicat luna trecută un plan în 12 puncte pentru „o rezolvare politică a crizei din Ucraina”.

Președintele chinez a discutat despre conflict cu „prietenul său drag”, președintele rus Vladimir Putin, săptămâna trecută, în timpul unei vizite de stat la Moscova, deși discuțiile nu au arătat progrese cu privire la modul în care s-ar putea pune capăt războiului.

Propunerea Chinei include un apel la detensionarea situației și o eventuală încetare a focului în Ucraina.

Dar Statele Unite au respins propunerea, având în vedere că China a refuzat să condamne Rusia pentru invazia sa în Ucraina.

Statele Unite spun că o încetare a focului ar oferi armatei lui Putin mai mult timp să se regrupeze.

Ucraina a salutat implicarea diplomatică a Chinei, dar Zelenski a spus că va lua în considerare acordurile de pace numai după ce trupele ruse părăsesc teritoriul ucrainean.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG