Linkuri accesibilitate

Zelenski a semnat legea mobilizării. Casa Albă vrea pachet de ajutor financiar comun Ucraina - Israel


Legea mobilizării intră în vigoare la o lună după promulgare.
Legea mobilizării intră în vigoare la o lună după promulgare.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat legea mobilizării. Legea intră în vigoare la o lună după promulgare.

Pe 11 aprilie, Rada Supremă a adoptat o lege privind mobilizarea, înrolarea și serviciul militar. Actual normativ a fost votat de 283 de deputați, în principal din partea partidului de guvernământ și a facțiunilor și grupurilor aliate. Prevederea privind condițiile demobilizării militare a dispărut din versiunea finală a documentului.

Noua lege prevede, printre altele, că bărbații cu vârsta cuprinsă între 18-60 de ani sunt obligați să își actualizeze datele în termen de 60 de zile la comisariatul militar sau la centrul de prestare a serviciilor administrativ.

De asemenea, cei înrolați pe durata legii marțiale trebuie să aibă întotdeauna documentul de înregistrare militară și să îl prezinte la cererea autorităților.

Legea marțială a fost decretată în Ucraina din 24 februarie 2022, ziua invaziei pe scară largă a Rusiei. Totodată, a fost anunțată mobilizarea generală. De atunci, Rada Supremă a prelungit termenii legii marțiale și a mobilizării la fiecare trei luni.

Casa Albă vrea ajutor comun

Casa Albă a reacționat la propunerea Președintelui Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, Mike Johnson, privind patru proiecte de lege separate privind finanțarea nevoilor de securitate națională, inclusiv asistența Ucrainei.

„Nu susținem un proiect de lege de finanțare separat de cel pentru Israel, pentru că și Ucraina are nevoie de muniție. Este important să decidă săptămâna aceasta Camera, astfel încât să putem ajuta Israelul, Ucraina și Pacificul de Sud”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Pe 15 aprilie, președintele Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, Mike Johnson, a prezentat patru proiecte de lege separate privind ajutorul pentru Ucraina, Israel, Taiwan și prioritățile de securitate națională. Johnson a spus că congresmenii vor lua în considerare proiecte de lege separate în această săptămână.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG