Linkuri accesibilitate

Ziaristă de investigații ucisă în Irlanda de Nord de Noua IRA


Lyra McKee

Lyra McKeen, ziaristă de investigații din Irlanda de Nord, ucisă în timpul manifestațiilor din Londonderry, ar fi victima grupării extremiste, Noua IRA, potrivit autorităților.

Cu doar câteva ore înainte să moară,McKeen a scris pe Twitter : ”(Oraşul) Londonderry în seara asta. Nebunie absolută”. Alături de aceste cuvinte, ea a ataşat şi o fotografie din locul în care se afla în timpul violenţelor, pe care poliţia le cataloghează drept un incident de natură teroristă.

Poliția crede că a fost un „atac terorist” al unei noi grupări extremiste republicane „Noua IRA”, care viza forțele de ordine. S-ar părea că uciderea jurnalistei Lyra McKeen a fost accidentală, ea fiind în apropierea unui mașini de poliție când s-a tras.

Lyra McKee lucra la site-ul de ştiri Mediagazer, locuia în Belfast, Irlanda de Nord și a scris o serie de articole despre deceniile de violenţă din Irlanda de Nord.

80 de ziariști au fost uciși anul trecut în timp ce-și făceau meseria, potrivit raportului anual al organizației Reporteri fără frontiere publicat în decembrie 2018. Numărul jurnaliștilor omorâți este în creștere pentru prima dată în ultimii trei ani.

63 dintre victime erau ziariști profesionişti, 13 nonprofesionişti şi 4 colaboratori ai diverselor site-uri.

Peste jumătate dintre jurnaliștii uciși în 2018 „au fost în mod intenționat luaţi ca ţintă şi asasinați" susține raportul pe anul trecut al Reporters sans Frontieres.

XS
SM
MD
LG