Linkuri accesibilitate

Ziua învestirii. Primarul Dominic Fritz: Voi lucra cu profesioniști fără carnet de partid


Dominic Fritz, la învestirea în funcție alături de Dan Barna și alți oficiali

Primarul Timișoarei a depus jurământul astăzi împreună cu consilierii locali, în prezența președintelui USR, Dan Barna, a celor doi parlamentari de Timiș ai partidului, Nicu Fălcoi și Cătălin Drulă, precum și a fostul primar, Nicolae Robu, venit să predea cheile, stema și mapa cu documente așa cum cere legea.

De altfel, Dan Barna a menționat că este prima dată că primarul precedent a venit la investirea noului primar și a conchis măgulitor în fața presei că „Revoluția bunei guvernări începe la Timișoara și va fi în toată țara”.

Sosit pe bicicletă la locul ceremoniei împreună cu prietena sa, diplomat la ONU, Dominic Fritz a promis să schimbe cutuma încetățenită de primarii precedenți, de a înțesa primăria cu membri de partid.

Dominic Fritz și soția sa au venit cu bicicleta la primărie
Dominic Fritz și soția sa au venit cu bicicleta la primărie

Întrebat de Radio Europa liberă dacă echipa sa va fi formată din colegi de partid, primarul investit al orașului a spus că „echipa mea nu este alcătuită doar din membri de partid. Pentru mine contează competența, nu carnetul de partid. O să fiți surprinși când voi anunța azi primii doi consilieri personali cu care voi intra luni în primărie. Eu voi lucra cu profesioniști. Niciunul nu este membru de partid. Avem mulți profesioniști și în USR-Plus, dar nu calitatea de membru este importantă”.

Dominic Fritz și Dan Barna
Dominic Fritz și Dan Barna

Discursul de investire al noului primar, deși unul optimist, a conținut și câteva avertismente, adresate mai cu seamă consilierilor din celelalte partide – PNL, PSD și ProRo -, de a lăsa competiția și războiul electoral, în Consiliul Local urmând să se poarte un război comun „împotriva virușilor care otrăvesc viața cetății”. Urmărit de aproape 200 de cetățeni pe Zoom, Dominic Fritz le-a spus:„Nu vă pot promite că voi fi un primar comod. Dar voi fi un primar sincer…Voi da în fiecare zi totul pentru Timișoara”.

Prezent la ceremonie, fostul primar Nicolar Robu a ținut să puncteze propriile realizări și i-a urat lui Dominic Fritz să fie un primar mai bun decât a fost el. O discuție preliminară tête-à-tête a avut loc cu o zi înainte, în biroul oficial.

Conduita civilizată a echipelor a fost umbrită în aceste zile de declarațiile scandaloase ale șefului Piețe S.A., direcție subordonată primăriei, la adresa noului primar și a USR-PLUS.

Prin președintele interimar, Alin Nica, PNL Timiș a anunțat excluderea din partid a acestui cunoscut om al lui Robu, iar Dominic Fritz i-a cerut demisia de onoare.

25 din 27 de consilieri locali au depus azi jurământul, doi retrăgându-se de pe lista aleșilor. În total, 13 sunt membri USR-Plus, 9 PNL, 3 PSD și 2 ProRo, un sfert din consiliu fiind alcătuit din femei.

Pe lista USR-Plus a intrat și un spaniol, Jorge Gonzales, madrilen naturalizat la Timișoara prin căsătorie, profesor de spaniolă la Universitatea de Vest și la Liceul Calderon. Conduce și o școală privată de limbi străine. Ca și Dominic Fritz, vorbește foarte bine limba română și crede că alegerea unui german și a unui spaniol în Consiliul Local „înseamnă că Timişoara se întoarce la ceea ce nu ar fi trebuit să piardă. De-a lungul istoriei a fost un oraş multicultural…A urmat, din păcate, o perioadă în care s-a pierdut acest avantaj. Acum, se pare că revine, semn că nu a dispărut niciodată”.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG