Linkuri accesibilitate

Ziua a doua: Aici Radio Europa Liberă. Ne-am întors


Dacă citiți aceste rânduri pe la ora 11.30 sau chiar pe la 12 trecute fix nu e târziu să veniți la Sala Mare a HUB-ului Festivalului Național de Teatru (Hanul Gabroveni din Centrul Vechi), cartierul general al evenimentelor unde, la ora 12.30, are loc o întâlnire-eveniment cu oameni de la Radio Europa Liberă și nu numai, fără de care zilele Revoluției din decembrie 1989 ar fi fost poate mai sărace sau poate că nu ar fi fost. Festivalul Național de Teatru își dedică această a 29-a aniversare celor care s-au sacrificat în acele zile pentru libertate și celor care au făcut posibilă Revoluția. Amfitrionii acestei întâlniri vor fi Neculai Constantin Munteanu și Emil Hurezeanu. Primul continuă această poveste de dragoste care este munca la Europa Liberă, al doilea, este ambasador în Germania. Sunt cei care (împreună cu mulți alții) și-au riscat nu odată viața în perioada comunistă, sfidându-l pe Nicolae Ceaușescu și apoi au vegheat pe baricada aerului și eterului în acele zile, de la microfonul Europei Libere, evenimentele din România. Vor fi alături de ei și alți oameni din echipele de după 1989 și, prin legătură Skype, poeta Ana Blandiana care se află acum la Sighet, și, de la Chicago, Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu. Se vor depăna amintiri, vor fi răsfoite pagini de album (firește digitalizate) se vor asculta înregistrări de arhivă din acea perioadă.

Marina Constantinescu îl are ca interlocutor pe teatrologul George Banu
Marina Constantinescu îl are ca interlocutor pe teatrologul George Banu


După amiază, la ora 16, tot la HUB-ul Festivalului, însă în sala Arce, îl puteți întâlni pe George Banu, veteran al criticii de teatru, în dialog cu Marina Constantinescu, director al FNT. George Banu este un teatrolog român stabilit la Paris, profesor la Sorbona și la Universitatea Louivain la Neuve. Este Chevalier des Arts et des Lettres și doctor honoris causa al Universității naționale de artă teatrală și cinematografică. A publicat nenumărate cărți dintre care Shakespeare, le Monde est une scène. Métaphores et pratiques théâtrales (2009) și Les Voyages du comédien (2012), ambele la Gallimard.

Puteți vizita mai apoi, ca să vă tihnească, expoziția Paul Bortnovski: arhitect, scenograf, profesor despre care Marina Constantinescu îmi spunea, zilele trecute, că a fost un om esențial pentru scena românească. Expoziția va fi inaugurată la 11, în Sala Rotondă a Teatrului Național.


Seara, la ora 18.30 nu ratați clasicul Zbor deasupra unui cuib de cuci, dramatizarea lui Dale Wasserman după romanul cu același nume a lui Ken Kesey. Reprezentația are loc la Teatrul Metropolis, sala Olga Tudorache și este regizat de unul dintre cei mai tritrați și influenți regizori români, Victor Ioan Frunză. A fost șeful Teatrului Național din Cluj și a pus în scenă piese pe scene din România, Ungaria și Cehia.


Puteți opta însă pentru un alt text clasic, Cui i-e frică de Virginia Woolf, de Edward Albee. Piesa va fi jucată de la ora 20.30 de Teatrul Național Radu Stanca pe scena Teatrului Bulandra. Regia este asigurată de Andrei și Andreea Grosu. Ce-ar mai fi de spus despre Cui i-e frică...? Este o poveste pe alocuri cinică, ici-colo comică, dar cu totul tragică, despre degradarea relațiilor umane, despre iubire, speranță, pe scurt despre viață în profunzimile acelea unde mai toate rădăcinile ei se contorsionează și se încâlcesc imposibil.

La Teatrul de Comedie, în Sala Radu Beligan la ora 19.00 dramaturgul Székely Csaba propune, prin Nu regret nimic, un text despre căință, responsabilitate, sociopați, torționari, pe scurt, o piesă despre destinul postrevoluționar al securiștilor. După cum știm, s-au adaptat și chiar le-a priit. Unii au intrat în serviciile de informații înființate după aceea, alții s-au pensionat și o duc bine mersi. Personajul principal, Dominik, era și el unul dintre fericiții torționari cărora greaua moștenire le-a pus o pâine albă pe masă. Până într-o zi. Interpreți sunt actorii Teatrului de Nord, din Satu Mare, trupa Harag György, iar regia îi aparține lui Lendvai Zoltán. Székely Csaba e un dramaturg din Târgu Mureș. Piesa lui Vă plac bananele, tovarăși? a luat Premiul BBC pentru cea mai bună piesă europeană în 2009 și Imison Award din partea Society of Authors. A mai scris o comedie istorică Mihai Viteazul cu care a câștigat premiul I la concursul de dramaturgie organizat de Teatrul Weöres Sándo din Ungaria și premierul Asociației criticilor teatrali din Ungaria.

Puteți încheia seara glorios la unteatru unde, la ora 22, are loc reprezentația piesei In A Forest Dark And Deep de Neil LaBute. Regia aparține Iarinei Demian iar protagoniști sunt Bobby (Tudor Chirilă) și Betty (Mihaela Sîrbu). Este o piesă minimalistă, dar profund umană, despre relația dintre doi frați și jungla dintre ei plină de resentimente reprimate, conflicte nerezolvate dar băgate sub preș, care-i determină să-și dorească să se desprindă, cât de dureros ar fi, din unul de altul din biografia comună. Neil Labute este scriitor, scenarist, regizor și actor american. A câștigat în 1997 premiu la Sundance Film Festival și pe cel al criticilor de film din New York cu scenariul pentru filmul In The Company of Men.

Facebook Forum

Cea de-a 29-a ediție a Festivalului Național de Teatru se desfășoară la București, în perioada 18 – 27 octombrie. Motto-ul ediției: „Teatrul, clipa magică a Istoriei”. Ediția din acest an a FNT este dedicată celor 30 de ani pe care îi celebrăm de la evenimentele din Decembrie 1989, care au repus România pe harta democratică a lumii.

https://fnt.ro/2019/

Pentru al cincilea an consecutiv, Festivalul Național de Teatru se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. Este un eveniment finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Primăria municipiului București.

Pentru radio Europa Liberă, partener media al FNT, vor relata regizorul Lucian Giurchescu și Sorin Șerb.

XS
SM
MD
LG