Linkuri accesibilitate

Ziua a noua: Unde fugim de-acasă? Când ne întoarcem acasă?


A noua zi a Festivalului - și o altă zi în care este greu de ales ce și unde e de mers. V-ați putea începe traseul în sala Centrului Replika unde Mihaela Michailov și Radu Apostol vă propun, la ora 17, spectacolul Limite. Un one woman show având-o ca protagonistă pe Mihaela Rădescu, o profesoară care-și povestește experiențele traumatizante prin hățișurile educației românești. Monologul pornește de la un caz real, iar Mihaela Michailov spune că a făcut zeci de interviuri cu cadre didactice din învățământul preuniversitar. Nu este doar un raport al stării de ignoranță generalizată, dar și o prognoză a vremurilor care stau să vină pornind de la neputințele și neștiințele în care se află întregul sistem de educație. Pentru cei care vor să înțeleagă ce ni se întâmplă, spectacolul Limite ar putea oferi răspunsuri. Sau și mai multe întrebări.

La ora 18 la Teatrul Odeon, sala Majestic, Alexandru Dabija vă invită la Salba dracului, o pune în scenă a primei farse a veșnic tânărului și fericelui Vasile Alecsandri. Este o piesă despre conflictul cu măști, confetti, chiuituri și șampanie dintre bonjuriști și vechea boierime conservatoare. Interpretează actorii teatrului Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Galați.

La Centrul Cultural al Municipiului București, în sala Mare are loc, la ora 19 reprezenție cu Itinerarii. Într-o zi lumea se va schimba de Yann Verburgh în regia lui Eugen Jebeleanu. Spectacolul este realizat în coproducție cu mai multe instituții culturale francez și cu susținerea Institutului francez și a Comitetului de Mecenat româno-francez. Este un spectacol experiment în limbile română, engleză, franceză, germană și berberă despre migrație, aculturație, conflictul individ societate, baleind și baletând între basm și realitate, între ficțiune și document. O piesă despre corupție, încălzirea globală și migrația pinguinilor sau a oamenilor, plină deopotrivă cu speranța că înțelegerea și empatia vor salva lumea.

Teatrul Figura Stúdió, Gheorgheni ne propune, tot la ora 19, o nouă viziune asupra unui text clasic, Trei surori, de Cehov, în regia lui Albu István. Cum știm este o meditație despre eterna frivolitate a existenței, în care e cu neputință să suporți senin și treaz trecerea timpului, marele fluviu al existenței. Este vorba despre oameni mărunți și planurile lor eșuate, despre morți vii și suflete moarte, despre incapacitatea de a acționa în ciuda tuturor pregătirilor meticuloase făcute de-a lungul unei întregi vieți. Despre oportunitate și inoportunitate. O dramă care vine din incapacitatea omului de a se angaja în propriu destin, de a și-l asuma. Este o montare specială și cumva fără echivalent: pe parcursul ei, spațiul de desfășurare a piesei se mută din Foaierul Sala Media în Sala de pictură, Sala Amfiteatru.


Iar dacă vreți o a treia opțiune, puteți începe seara la Teatrul Nottara, unde, la ora 19 în sala George Constantin este reprezentație cu piesa Iona, a lui Marin Sorescu, în regia lui Tompa Gábor, cu muzica Adei Milea și în interpretarea lui Gabriel Răuță și a Cristinei Juncu. Este povestea profetului biblic înghițit de un chit mare, la porunca lui Dumnezeu. După ce s-a chinuit trei zile și trei nopți acolo el este evacuat pe țărm, la Ninive. Piesa lui Sorescu are patru tablouri (respectând cumva cele patru capitole ale cărții profetului) și a fost publicată în 1968, adică într-o perioadă de relaxare culturală relativă. Piesa face parte alături de Paracliserul și Matca din trilogia Setea muntelui de sare. A și fost pusă în scenă chiar în acel an la Teatrul Mic. Iona era pe-atunci însuși George Constantin.


Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj prezintă în Sala Studio a Teatrului Odeon piesa Il Nullafacente (Aleg să nu fac nimic) de Michele Santeramo. Santeramo este unul dintre cei mai interesnți dramaturgi italieni ai momentului, laureat al premiului Hystrio pentru teatru pe 2014. Piesa gravitează în jurul relației dintre o femeie bolnavă terminal și soțul ei. Inevitabilitatea tragediei creează între cei doi noi relații afective. Soțul alege să nu facă nimic, încercând să o convingă că dacă ignoră boala, o exorcizează. Uneori chiar glumind și râzând. Așadar, dramma giocoso care, cu timpul, odată cu plecarea soției se transformă în dramă. Spectacolul începe la 19.30 și, pentru că e la limită ați putea încerca să alergați la Teatrul Național unde, la ora 21 în sala Studio, Radu Afrim și Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași ne prezintă, de-a lungul a șapte acte, șase personaje în încercarea de a-și înțelege existența, relația cu ceilalți, ura, iubirea, moartea. Pe scurt, Dansul Delhi.

Facebook Forum

Cea de-a 29-a ediție a Festivalului Național de Teatru se desfășoară la București, în perioada 18 – 27 octombrie. Motto-ul ediției: „Teatrul, clipa magică a Istoriei”. Ediția din acest an a FNT este dedicată celor 30 de ani pe care îi celebrăm de la evenimentele din Decembrie 1989, care au repus România pe harta democratică a lumii.

https://fnt.ro/2019/

Pentru al cincilea an consecutiv, Festivalul Național de Teatru se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. Este un eveniment finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Primăria municipiului București.

Pentru radio Europa Liberă, partener media al FNT, vor relata regizorul Lucian Giurchescu și Sorin Șerb.

XS
SM
MD
LG