Linkuri accesibilitate

Ziua a doua din marea împărțire: secretarii de stat și șefii de agenții


ROMANIA Ludovic Orban, Dan Barna
ROMANIA Ludovic Orban, Dan Barna

Partidele din viitoarea coaliție de guvernare de centru-dreapta și-au împărțit astăzi funcțiile de secretar de stat. PNL va avea 46 de secretari de stat în viitorul Guvern, USR-PLUS urmează să dețină 26 de secretari de stat, iar UDMR va primi 12, au dezvăluit pentru Europa Liberă surse participante la discuții. Un total de 80 de funcții, la care se adaugă pozițiile din deconcentrate, dar și cele de prefect și șefi de agenții.

La finalul negocierilor din ziua a doua, liderii celor trei partide susțin că „sentimentul de încredere între membrii Coaliției a crescut”, iar programul de guvernare urmează fie finalizat rapid.

„S-a muncit foarte mult la programul de guvernare și s-a avansat. Două treimi din programul de guvernare a fost agreat, măsuri care pot să fie implementate foarte curând. Mâine, cel mai târziu luni, putem să terminăm programul de guvernare”, a susținut Florin Cîțu, cel care va fi propunerea Coaliției pentru funcția de premier.

Până la finalizarea programului de guvernare, cele trei partide au împărțit secretarii de stat. Liderii au agreat ca fiecare ministru al unui partid să aibă cel puțin jumătate dintre secretarii de stat alocați acelui minister, iar restul pozițiilor se împart. Liberalilor le-au revenit cele mai multe funcții datorită scorului înregistrat la parlamentare.

„O zi plină, nimeni nu e pe deplin fericit, nimeni nu e pe deplin nefericit. Este un sentiment de oboseală, dar și de progrese reale. Obiectivul să avem un guvern”, a spus Dan Barna, liderul USR.

Și pentru Ludovic Orban, ziua negocierilor a fost bună, chiar dacă ea a fost stricată de scandalul din PNL. În timp ce se afla la negocieri, președintele liberalilor a aflat că la partid s-a convocat o ședință fără permisiunea sa. În acest context, a blocat negocierile cu USR-PLUS mai bine de două ore pentru a se ocupa de problemele interne. La Vila Lac au venit și Rareș Bogdan și Robert Sighiartău, cei care convocaseră ședința de la sediul din Modrogan, pentru a discuta cu Ludovic Orban.

„Nu există nici o tensiune între mine și liderii din Ardeal, poate nu toată lumea e mulțumită, dar într-o Coaliție nu poți să iei tot, e normal să apară și cedări. Pentru România e important să avem învestit un guvern de profesioniști”, a fost răspunsul președintelui PNL pentru contestatari.

Liberalul a precizat că aceasta este „împărțirea care a putut să fie făcută pentru a ajunge la o înțelegere”.

„România are nevoie de guvern cât mai repede. Sunt colegi de partid care poate nu sunt mulțumiți, e firesc, orice membru PNL trebuie să înțeleagă care e imperativul momentului, formarea Guvernului”, a completat Orban.

Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au convenit ca la nivelul agențiilor și secretarilor numirile să fie politice, în timp ce în zona administrativă să fie organizate concursuri transparente pentru pozițiile vacante.

„Nu am împărțit sinecuri, am împărțit doar acele autorități care au în fruntea lor demnitari, cei care vor conduce agențiile vor aplica un program de guvernare”, a explicat și Dacian Cioloș, liderul PLUS.

Partidele de centru dreapta vor continua mâine discuțiile despre programul de guvernare, în zona justiției și sănătății. În cursul zilei de sâmbătă, s-au terminat de negociat capitolele Fonduri Europene, Digitalizare și Finanțe.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG