Linkuri accesibilitate

Zoran Milanović îi dă replica lui Viktor Orban după ce a inclus Croația pe harta Ungariei


Premierul Ungariei, Vikto Orban, și președintele croat Zoran Milanović

Președintele Croației, Zoran Milanović, îi dă replica în cheie ironică premierului ungar Viktor Orban după ce acesta a publicat o postare cu imaginea unui glob pământesc pe care era desenat conturul Ungariei mari, cu includerea Transilvaniei, Sloveniei și Croației în componența ei.

Pentru că premierul ungar se adresa unor absolvenți de istorie, cu un îndemn care lăsa loc de interpretări, și președintele croat lansează un mesaj către studenții croați înainte de absolvire în care le spune că „Croația este o țară și o națiune europeană modernă”.

El spune că și în dulapurile și arhivele croate există numeroase cărți și hărți care arată o Croație mult mai mare decât cea de astăzi, dar le transmite studenților croați să nu le distribuie și să nu le pună pe profilurile lor de Facebook, pentru că nu sunt „nici relevante, nici eficiente astăzi”, ci doar „ne enervează la nesfârșit vecinii”.

Președintele croat își încheie postarea cu îndemnul „Învață din istorie, dar privește în viitor.”

Premierul ungar Viktor Orban a făcut marți o postare pe pagina sa de Facebook cu imaginea unul glob pământesc în care Ungaria apare cu granițele îngroșate la dimensiunile de dinainte de Tratatul de la Trianon (1920), când cuprindea Transilvania și partea răsăriteană a Banatului.

Postarea premierului ungar are ca pretext examenele pe care le dau la istorie 56 de absolvenți.​

Mircea Marian, de la Newsweek remarcă faptul că postarea nu include doar globul pământesc pe care Transilvania este marcată ca fiind parte a Ungariei, ci și un discutabil îndemn: “Az érettségizők történelmet írnak. Hajrá“. Acest mesaj poate fi tradus astfel: “Absolvenții fac istorie. Haide“. Acest “Haide“ poate fi interpretat inclusiv ca un apel ca Ungaria să-și ia Transilvania înapoi, iar Viktor Orban pare să-l fi scris intenționat astfel încât să lase loc de discuții”, spune jurnalistul.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG