Linkuri accesibilitate

În ciuda sancțiunilor SUA, lucrările la gazoductul Nord Stream 2 au fost reluate


Gazoductul Nord Stream 2 urmează să aducă gaze din Rusia în Germania prin Marea Baltică
Gazoductul Nord Stream 2 urmează să aducă gaze din Rusia în Germania prin Marea Baltică

Nava rusească „Fortuna” a reluat lucrările de finalizare a construcției gazoductului Nord Stream 2, în apele daneze, la numai o zi după ce a intrat sub incidența unor sancțiuni impuse de Statele Unite ale Americii și după ce Parlamentul European a adoptat joi, săptămâna trecută, o rezoluție prin care cere UE să oprescă ”imediat” lucrările ca răspuns la arestarea lui Alexei Navalnîi.

Operatorul controversatului proiect care urmează să aducă gaze naturale din Rusia în Germania prin Marea Baltică a anunțat că are toate permisiunile necesare pentru continuarea lucrărilor. „Fortuna” urmează să pună ultimii cei aproape 150 de kilometri de gazoduct, inclusiv 120 prin apele daneze și 30 de kilometri prin apele germane, controlat de gigantul rus Gazprom. Conducta este finalizată în proporție de 94%.

Statele Unite au impus, pe 19 ianuarie 2021, sancțiuni împotriva companiei KVT-RUS, proprietara vasului „Fortuna”, ultima dintr-un șir de alte acțiuni menite să stopeze construcția gazoductului Nord Stream 2.

SUA și mai multe țări ale UE vor să împiedice finalizarea conductei, spunând că va consolida dependența energetică a Europei față de Rusia și va dăuna Ucrainei, ca țară de tranzit pentru gazul rusesc.

În ciuda criticilor crescânde și a votului din Parlamentul European, Germania a anunțat, pe 20 ianuarie, că planurile sale pentru proiect sunt „neschimbate”.

Parlamentarii europeni au votat covârșitor joi - cu 581 de voturi pentru, 50 împotrivă și 44 de abțineri - pentru a solicita UE și statelor sale membre să „revizuiască în mod critic cooperarea cu Rusia în diferite platforme de politică externă și în proiecte precum Nord Stream 2. ”

XS
SM
MD
LG