Rudel Obreja, Dan Șova și Constantin Niță au părăsit penitenciarul miercuri noapte, deciziile fiind executorii. Procesele lor vor fi rejudecate.
Poate fi însă doar începutul unei eliberari de mai mare anvergură, pentru că mai mulți condamnați definitiv au contestat deja completurile de cinci judecători. De exemplu, Alina Bica și Șerban Pop, fost președinte ANAF, ar trebui și ei eliberați din același motiv. Bica se află însă în detenție în Costa Rica, deci ar mai putea dura ceva timp, dar Pop ar putea ieși din închisoare joi..
În cazul Elenei Udrea ( și ea aflată în pușcărie în Costa Rica), Înalta Curte a decis că va da un verdict pe 27 ianuarie.
Potrivit presei, aproximativ 20 de foști ministri, foști parlamentari sau oameni de afaceri au cerut anularea condamnărilor și rejudecarea proceselor. Cei mai mulți cer suspendarea executării pedepselor până la rejudecare.
Interesant este că deciziile de eliberare au fost luate de completul care îl va judeca și pe Liviu Dragnea, care a fost tras la sorți în 13 decembrie. Acesta eeste format din judecătoarele Luciana Mera, Simona Encean, Alexandra Iuliana Rus, Lucia Rog și Aida Popa.
Avocata Elenina Nicuț declară pentru Europa liberă că eliberarea acestor condamnați era previzibilă după decizia Curții Constituționale.
”Văd că se fac tot felul de speculații, dar completul care i-a eliberat pe acești condamnați nu avea ce să facă, în decizia CCR scrie negru pe alb că acele completuri de 5 judecători sunt nelegale, iar deciziile lor sunt lovite de nulitate absolută”.
Avocata susține că lucurile nu se vor opri aici. Dacă acum au putut face contestație în anulare doar cei care se înscriau în termenul de 30 de zile de la comunicarea hotărârii de condamnare, s-ar putea ca în viitor să se renunțe la acesta, tot ca urmare a unei decizii CCR.
”Pe rolul Curții se află 3 dosare în care se contestă exact acest termen de 30 de zile. Este vorba de 2 dosare din 2017 și unul din 2018. În plus, susține Elenina Nicuț, există riscul să se prescrie faptele pentru că, să nu uităm, termenele de prescriere au fost reduse prin modificările făcute la codurile penale”.
Avocata mai spune să și cei eliberați, care și-au executat pedeapsa vor avea în această situație posibilitatea să ceară rejudecarea, pentru a-și curăța cazierul.
”Este un haos, Înalta Curte nu va face decît să judece contestații în anulare”, afirmă Nicuț.
Judecătorul Cristi Danileț avertizează și el că marele pericol în aceste cazuri este ca faptele să se prescrie, asta deoarcere avocații vor trage de timp, judecătorii vor fi foarte încărcați, iar inculpații nu vor aștepta o soluție pe fond.
”Aceste dosare ar trebui judecate în regim de urgență, CSM și Înalta Curte ar trebui să ia măsuri manageriale și să găsească soluții ca dosarele să intre în regim de urgență, ca în occident. Dacă sunt vinovați să fie condamnați, dacă sunt nevinovați să fie eliberați, altfel toată justiția e decredibilizată. În momentul de față imaginea justiției este la pământ.”, spune Danileț pentru Europa liberă.
Judecătorul Danileț mai atrage atenția că eliberararea acestor condamnați și rejudecarea apelului nu înseamnă că sunt nevinovați.
”Și procurorii pot face contesție în anulare în cazul celor care au fost achitați”, spune Danileț.
La ieșirea din închisoare, Rudel Obreja, condamnat la cinci ani în dosarul ”Gala Bute” a declarat că ” Suntem victimele unui complot. (...) Ce s-a intamplat la completurile de cinci judecatori este o imensa ticalosie".