Linkuri accesibilitate

Încep audierile în procesul de extrădare a lui Julian Assange


Audierile din procedura de extrădare a lui Julian Assange au loc în această săptămână
Audierile din procedura de extrădare a lui Julian Assange au loc în această săptămână

O instanță britanică începe, luni, audierile în procesul de extrădare a lui Julian Assange cerută de Statele Unite, la aproape zece ani de la dezvăluirile de pe WikiLeaks.

„Judecătoarea Vanessa Baraitser va auzi argumente privind motivul pentru care ar trebui sau nu să fie trimis în Statele Unite”, transmite Reuters.

Assange este considerat un erou” de cei care îl admiră pentru că a dezvăluit abuzuri de putere, în vreme ce criticii săi îl văd ca pe un inamic periculos” la adresa securității SUA.

Julian Assange riscă până la 175 de ani de închisoare în SUA, dacă va fi extrădat și condamnat pentru cele 18 capete de acuare împotriva sa.

În 2010, Assange a publicat pe WikiLeaks 250.000 de telegrame diplomatice şi 500.000 de documente confidenţiale despre activităţile armatei americane în Irak şi Afghanistan, fiind acuzat de SUA că a pus în pericol unele dintre sursele și aliații acestora.

Audierile vor avea loc la Woolwich Crown Court din sud-estul Londrei și este de așteptat să dureze toată săptămâna, Apoi, vor fi suspendate până pe 18 mai.

În cadrul audierii preliminare din 19 februarie, în fața unui tribunal din Westminster (centrul Londrei), unde se pot contesta procedurile de extrădare, avocatul lui Assange, Edward Fitzgerald, a declarat că, în 2017, un fost membru al Congresului SUA, Dana Tyrone Rohrabacher (republican-California), l-a vizitat pe Assange, refugiat pe atunci în Ambasada Ecuadorului la Londra, de teama arestării sale.

Fitzgerald a declarat judecătorului că o altă avocată a lui Assange, Jennifer Robinson, a spus că, în cadrul vizitei sale la fondatorul WikiLeaks, fostul congresman Rohrabacher a susținut că urmează instrucțiunile lui Trump și că Statele Unite vor fi dispuse să-l grațieze pe Assange sau să-i ofere altă cale de a se elibera dacă va spune că Rusia nu este implicată în scurgerile de informații de la Comitetul Național al Partidului Democrat (DNC).

Julian Assange, 48 de ani, este închis în penitenciarul de maximă securitate Belmarsh, închisoare cunoscută și sub numele de "Guantanamo a Marii Britanii". Australianul, care primise protecție din partea Ecuadorului, a fost predat poliției de Ambasada acestui stat la Londra în luna aprilie 2019, după șapte ani petrecuți în ambasadă.

XS
SM
MD
LG