Arhiepiscopia Tomisului va organiza în perioada 9 – 11 februarie mai multe evenimente religioase în cinstea Sf. Haralambie. Printre activitățile cu caracter religios se numără și „adunare publică/eveniment religios”, pentru care arhiepiscopia a obținut autorizație de la Primăria Constanța.
Municipiul Constanța are o incidență a infectărilor cu Sars-Cov-2 de 1,35 la mie, potrivit ultimelor date prezentate de autorități. Orașul de la malul mării se află, astfel, în scenariul galben.
Despre evenimentul public, care ar urma să aibe loc în data de 10 februarie, în autorizația emisă de municipalitate de menționează: „În calitate de organizator, vă revine întreaga responsabilitate pentru eventualele pagube (distrugerea de bunuri aparținând domeniului public/privat, persoanelor fizice/juridice s.a.) ocazionate de desfășurarea acestei adunări publice, precum și pentru nerespectarea prevederilor legale în vigoare impuse în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de Covid-19”
Programul anunțat de Arhiepiscopia Tomisului:
Marți, 9 februarie:
– de la ora 16.30, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfântul Haralambie” din localitatea constănțeană Viile;
– de la ora 19.00, la biserica „Sf. Haralambie” din Constanța (bulevardul Tomis, nr. 301, zona Boema), va participa la un Concert de pricesne susținut de către arhid. Ionuț Cristinel Boancheș și baritonul Alexandru Chiriac, care vor fi acompaniați la pian de către diac. Valentin Vădănoiu.
Miercuri, 10 februarie:
– de la ora 8.00, preoții și credincioșii parohiei „Sfântul Haralambie” din Constanța vor întâmpina doi ierarhi la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu (zona vapor), apoi vor merge în procesiune la biserică, unde va fi oficiată Sfânta Liturghie de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu invitatul său, PS Ilarion, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
Joi, 11 februarie:
– de la ora 22.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie a trăit pe vremea împăratului roman Septimiu Sever (193-211). A propovăduit credința în cetatea Magnesia, unde a fost hirotonit episcop. La o vârstă înaintată a fost arestat și supus unor chinuri greu de imaginat. Cu toate acestea, nu s-a îndepărtat de credință, ci a convertit alți semeni la creștinism, inclusiv pe fiica împăratului. Episcopul Haralambie a fost condamnat la moarte prin decapitare și a fost martirizat în anul 202, la vârsta de 113 ani.