Linkuri accesibilitate

UPDATE: Șeful DGA, Cătălin Ioniță, eliberat din funcție după ce a primit aviz negativ de la ORNISS


Romania Quaestor Cătălin Ioniță, head of the DGA
Romania Quaestor Cătălin Ioniță, head of the DGA

UPDATE - Șeful DGA, Cătălin Ioniță a fost eliberat din funcție. Potrivit MAI, directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie a fost eliberat din funcţie, întrucât nu mai deţine autorizaţia de acces la informaţii clasificate din partea Oficiului Registrul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, necesară exercitării funcţiei. În prezent, ofiţerul este pus la dispoziţia Ministerului Afacerilor Interne în vederea stabilirii altor atribuţii profesionale. Conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie este asigurată, conform atribuţiilor din fişa postului, de către adjuncţii acestei structuri, precizează MAI.

***

Alexandru Cătălin Ioniță, șeful Direcției Generale Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne, a primit aviz negativ de la ORNISS pentru prelungirea certificatului în baza căruia ar avea în continuare acces la informații clasificate, transmite postul de televiziune Digi 24.

Interdicția accesului la informații clasificate îl pune pe chestorul Cătălin Alexandru Ioniță în situația de a elibera și funcția de șef al DGA.

În septembrie 2019, DNA a clasat dosarul în care Ioniță era cercetat din 2018 pentru corupție, constatând că fapta nu există. În schimb, cercetarea sa pentru fals în declarații a fost declinată către Parchetul Curții de Apel București. El a fost urmărit penal pentru trafic de influență și fals în declarații pentru că ar fi pretins cedarea, cu titlu gratuit, a 4 hectare dintr-un teren de 18 hectare din Popești-Leordeni, ca să intervină pe lângă funcționari publici. Faptele, a căror culpă penală a fost între timp dezincriminată de DNA, ar fi fost produse pe când Ioniță era șef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din Poliția Sectorului 1 București.

În mandatul de ministru de Interne al lui Carmen Dan, Ioniță a fost prins în conflictul dintre premierul de la acea vreme și ministrul susținut de Liviu Dragnea, conflict în urma căruia Mihai Tudose a fost silit să-și dea demisia de la conducerea guvernului.

Ioniță a spus atunci că a aflat din presă de demiterea sa de la DGA. Carmen Dan i-a imputat că a făcut din DGA o unitate de parchet și a spus că ministerul nu are nevoie de încă un parchet ci de o structură de integritate și atât.

La momentul demiterii sale de la șefia DGA, din aprilie 2019, Ioniță a acuzat-o pe Carmen Dan că mințise, de fapt, în urmă cu un an, atunci când a fi susținut că el și-a dat acordul pentru a ocupa funcția de șef al Poliției Române, pentru ca ministrul PSD să poată scăpa de un indezirabil aflat la conducerea Poliției. Acuzațiile de minciună la adresa lui Carmen Dan fuseseră fuseseră chiar motivul conflictului dintre Tudose și președintele de atunci al PSD, Liviu Dragnea, acum în închisoare. Înfuriat de acuzațiile aduse protejatei sale, Dragnea a mobilizat mașina de vot a conducerii PSD, formată din baroni locali aflați la mâna șefului autocrat, și i-a retras lui Tudose sprijinul, forțându-i acestuia demisia, cu o zi înainte de vizita în România a premierului nipon, Shinzo Abe, lăsând astfel guvernul fără premier.

Ioniță a fost repus la conducerea DGA odată cu venirea la putere, în noiembrie 2019, a guvernului liberal, după ce guvernul PSD al Vioricăi Dăncilă a fost demis, pe 10 octombrie 2019, prin moțiune de cenzură.

știre în curs de actualizare

XS
SM
MD
LG