Taberele politice americane, în așteptarea Raportului Mueller

Robert Mueller conduce o anchetă care este așteaptată cu interes în politica americană

Corespondență de la Washington

Există două școli de gândire în privința poziționării taberelor politice din Statele Unite în așteptarea raportului Mueller. Unii privesc către seria de mesaje twitter ale președintelui, din weekend, și susțin că Donald Trump este furios.

Alții arată că, dimpotrivă, acesta ar avea motive să creadă că ancheta lui Robert Muller nu va dezvălui nimic substanțial și că îi va oferi posibilitatea de a o folosi în campania din 2020.

De ce ar fi președintele Trump furios? În primul rând pentru că, în ciuda anunțului, că o concluzie va fi comunicată curând, sunt indicii că ancheta lui Mueller continuă. În plus, documente făcute publice în proceduri penale separate par să scoată la iveală complexitatea și mijloacele ample, folosite de investigația lui Mueller, dincolo de obiectivul ei inițial, de a stabili dacă între campania lui Trump și Rusia a existat o colaborare, care să-l implice pe președinte, în contextul campaniei prezidențiale, care l-a adus la Casa Albă.

Apoi ar mai fi și faptul că, pe măsură ce înaintăm în timp, se înmulțesc dovezile că Rusia s-a implicat substanțial în acea campanie, în favoarea lui Trump. Dar există și optimiști, în tabara lui Donald Trump. Unii dintre aceștia susțin că și președintele ar împărtăși acest optimism. Ei arată că acesta are motive să creadă că investigația nu va da la iveală fapte clare, în virtutea cărora președintele să fie implicat, acuzat sau chiar inculpat în Cameră.

Această tabără se gândește cum să transforme în armă politică un astfel de scenariu. Ei spun că președintele se pregătește să denunțe investigația și costurile ei și să continue să susțină că ar fi o conspirație a unui “stat paralel” menită să-i deraieze agenda.

De ce este important să o facă, pentru tabara lui Trump? Ei speră să readucă pe acei suporteri care s-au îndepărtat, nemulțumiți de comportamentul președintelui. Trump crede că, dacă se dovedește că Mueller nu a găsit după doi ani nimic care să-l incrimineze, în ciuda așteptărilor alimentate de presă, oamenii îl vor privi ca pe un președinte persecutat și-l vor susține în 2020.

În plus, republicanii care-l sprijină pe Trump vor spune că, dacă Mueller a eșuat, anchetele declanșate de democrați în Camera Reprezentanților nu-și au rostul, sunt o risipă de resurse și de timp. Și opoziția democrată se pregătește pentru un raport al lui Mueller, nefavorabil ei, susținând că ancheta acestuia ar fi mult prea îngustă, cât timp, de exemplu, nu a solicitat mărturia principalului bancher al lui Trump, Deutche Bank, aflat în centrul investigației democraților, în legătură cu ipoteza că organizația lui Trump ar fi fost implicată în spălare de bani.