UPDATE: „Am văzut această scrisoare şi imediat după ce terminăm cu summitul, voi lua o decizie în această chestiune”, a declarat la Sibiu președintele Klaus Iohannis.
„O să ţin cont de toate datele care sunt la dispoziţia mea şi vă asigur că sunt multe. Pot să vă spun că nu m-am simţit confortabil în 2014 şi nu m-am simţit confortabil nici în 2013 când ANI, exact în momentul în care am decis să devin membru PNL, a decis să înceapă o procedură împotriva mea. O aiureală la momentul respectiv şi vom mai discuta aceste chestiuni, dar nu astăzi la summit”, a mai spus Iohannis.
Procedura de rechemare de la post a ambasadorului României în SUA, fostul șef al SRI George Maior, a fost declanșată de ministrul de Externe Teodor Meleșcanu.
MAE a trimis la președinție solicitarea de rechemare a lui Maior, însă președintele Klaus Iohannis este cel care semnează decretul de rechemare de la post, având ultimul cuvânt.
Meleșcanu a declarat, la Antena 3, că rechemarea lui Maior este justificată de raportul Comisiei parlamentare de control al SRI, care arăta că Maior a coordonat o relație instituțională a SRI cu Agenția Națională de Integritate, în afara cadrului legal.
Raportul se referă la colaborarea care ar fi avut loc dincolo de limitele legii între Serviciul Român de Informații (SRI), pe vremea în care George Maior era directorul acestei instituții, și Agenția Națională de Integritate (ANI), în perioada în care era condusă de Horia Georgescu.
Ministerul de Externe „s-a delimitat” de o scrisoare a lui Maior, prin care acesta încerca să justifice acțiunile sale descrise de raportul parlamentar, pe motiv că fostul director al Serviciului Român de Informații „nu recunoaște raportul adoptat de Comisia SRI” și se referă la acest document „ca fiind un text asumat de o parte a membrilor Comisiei”.
Raportul îl acuză pe fostul șef al SRI de „acțiuni de poliție politică” în relația sa cu ANI, „menite să afecteze grav procesele democratice, pentru a obţine influenţă politică nelegitimă”. În document se precizează că între 2011 și 2015 SRI ar fi trimis către Agenţia Naţională de Integritate un număr de 71 de note de informare privind aproape 600 de persoane, majoritatea cu funcţii importante în administraţia centrală şi locală: miniştri, europarlamentari, deputaţi, senatori, preşedinţi de consilii judeţene, secretari de stat, primari, viceprimari, secretari de consilii judeţene, consilieri de miniştri, directori de instituţii.
Pe baza acestor informări, ANI „se autosesiza”, deși legea sa de funcționare spunea că autosesizarea se poate face ori pe baza raportului șefului ANI, ori pe baza unei note a unui inspector de integritate. Mai mult, notele pe care SRI le trimitea la ANI ocoleau Direcția Juridică a serviciului secret, pe unde treceau de obicei toate notele informative trimise de SRI beneficiarilor legali, mai arată raportul.
Îți mai recomandăm Lupta de culise Maior-MAE. Își pierde fostul șef al SRI fotoliul de ambasador?