Uciderea generalului iranian Qassem Soleimani a generat îngrijorare sporită în comunitatea internațională

Qasem Soleimani.

Teheranul a amenințat cu represalii serioase după ce Statele Unite au anunțat uciderea lui Suleimani într-o lovitură aeriană în 3 ianuarie la Bagdad.

Rusia și China, care, împreună cu mai multe puteri europene, au încercat să țină pe linia de plutire acordul nuclear iranian din 2016, după retragerea Washingtonului din acest acord, s-au grăbit să avertizeze împotriva unei intervenții militare pentru rezolvarea disputelor.

Autoritățile de la Beijing au deplîns „folosirea forței în relațiile internaționale”, și au afirmat că suveranitatea și integritatea teritorială a Irakului trebuie să fie respectată, relatează Agenția France Presse.

„Cerem tuturor părților, în special Statelor Unite, să rămână calme și să dea dovadă de reținere pentru a evita escaladarea tensiunilor”, a declarat presei în 3 ianuarie Geng Shuan, purtătorul de cuvânt al diplomației chineze.

Rusia, care a strîns relațiile cu Teheranul după creșterea tensiunilor dintre Statele Unite și Iran, au numit uciderea lui Soleimani un act nesăbuit.

Maria Zaharova, purătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, a criticat pe Faceboo acțiunile Statelor Unite în Consiliul de securitate ONU, înainte de a adăuga că uciderea lui Suleimani, „pe lângă escaladarea tensiunilor în regiune, care cu siguranță va lovi milioane de oameni, nu va duce la nimic.”

„Ne-am trezit într-o lume mai periculoasă”, a declarat postului de radio RTL Amelie de Montchalin.

Ministrul britanic de externe Dominic Raab: „asasinarea lui Soleimani e o escaladare extrem de serioasă și periculoasă a conflictului, cu consecințe globale. Guvernul britanic cere Iranului și Statelor Unite să dea dovadă de reținere.”

Ulrike Demmer, purtătoare de cuvânt adjunctă a guvernului german: „ciclul violenței, provocările și ripostele pe care le-am văzut în Irak în ultimele săptămâni trebuie să înceteze. Trebuie evitate cu orice preț orice escaladări ulterioare”.

Citiți aici cine a fost generalul Qassem Soleimani, ucis vineri într-un atac american la Bagdad

Charles Michel, președintele Consiliului Europei: „sînt profund îngrijorat de dramatica escaladare pe care am văzut-o în ultimele zile, și le cer tuturor părților să ajute la calmarea situației și la evitarea ieșirii ei de sub control.”

Premierul israelian Biniamin Netaniahu și-a întrerupt vizita în Grecia, pentru a urmări evoluțiile după uciderea lui Soleimani, a anunțat cabinetului primului ministru din Israel.

Între timp, armata israeliană a fost pusă în stare de alertă.

Lungul conflict dintre Iran și Statele Unite a escaladat brusc săptămâna trecută, după atacarea ambasadei americane de la Bagdad de către milițiile pro-iraniene Kataib Hezbollah, grupare înființată de Abu Mahdi al-Muhandis, ucis și el în atacul de vineri de la Bagdad.

Pentagonul este citat de agenția Reuters cu declarația că „armata americană a luat o măsură decisivă de apărare a personalului american ucigîndu-l pe Qassem Soleimani”, și că atacul a fost ordonat de președintele Donald Trump pentru a zădărnici orice intenții viitoare de atac ale Iranului.

Departamentul de stat de la Wahsington le-a cerut cetățenilor americani din Irak să părăsească imediat această țară.

Președinta Camerei Reprezentanților din Congresul Americani, Nancy Pelosi din Partidul Democrat, care e unul din cei mai fervenți critici ai președintelui amerian, a declarat că atacul a avut loc fără consultarea Congresului și fără ca folosirea forței militare contra Iranului să fi fost autorizată.

Premierul irakian Adel Abdul Mahdi a spus că uciderea lui Soleimani și a lui al-Muhandis a fost o încălcare a mandatului prezenței militare americane în Irak, și a fost un act de agresiune care a încălcat suveranitatea Irakului ce ar putea duce la război.

În mai multe țări musulmane, în special în Iran, au loc ample demonstrații de proteste anti-americane ca urmare a uciderii generalului Soleimani.

(LȘ)