Marea Britanie impune restricții pentru 25 de oficiali ruși incluși pe Lista Magnițki

Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab

Marea Britanie a impus restricții pentru peste 20 de oficiali ruși, pe care îi bănuiește de implicarea în uciderea avocatului Serghei Magnițki, pe fondul unor relații tot mai reci între cele două țări și a ceea ce Londra consideră „acte destabilizatoare” din partea Moscovei.

Lista cuprinde 25 de oficiali ruși și a fost dată publicității luni. Între cei care se regăsesc pe listă se află și Alexander Bastrikin,șeful temutei Comisii de Investigații, considerat unul dintre membrii cercului restrâns de apropiați ai președintelui Vladimir Putin. Pe listă se mai află, de asemenea, procurori și judecători.

Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, fost avocat specializat în apărarea drepturilor omului, a spus că sancțiunile le vor fi aplicate unor persoane care „au comis cele mai grave încălcări ale drepturilor omului”. Aplicarea sancțiunilor vor face din Marea Britanie „o și mai puternică forță a binelui, în anii care vin”.

O fotografie a lui Serghei Magnițki, realizată cu trei ani înainte ca avocatul rus să moară într-o închisoare moscovită

Serghei Magnițki a murit în inchisoare, la Moscova, în anul 2009, după ce i-a fost refuzat tratamentul medical. Era avocatului lui William Browder , un investitor american care acum are cetățenie britanică.

Cazul Magnițki a atras atenția pe plan internațional în urma campaniei pe care Browder a desfășurat-o în anii care au urmat și după ce a făcut o avere considerabilă din afaceri cu Rusia. În ultimii aprope zece ani, Browder a determinat adoptarea de către mai multe state a așa-numitei Legea Magnițki, care aplică sancțiuni persoanelor responsabile pentru comiterea de încălcări ale drepturilor omului sau care sunt vinovate de acte de mare corupție.

Statele Unite au adoptat Legea Magnițki în anul 2012, pe care au inclus mai mulți oficiali ruși, iar în 2016 documentul s-a extins și a inclus și persoane din alte țări.

La rândul său, Marea Britanie a adoptat legea în 2018, însă va aplica sancțiuni efective la momentul la care Brexitul va deveni o realitate, cel mai probabil anul viitor.

Sancțiunile anunțate împotriva celor de pe Lista Magnițki includ în Marea Britanie persoane de origine saudită implicate în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, precum și oficiali din Coreea de Nord.

Sancțiunile prevăd înghețarea bunurilor deținute de aceste persoane, precum și interzicerea acordării de vize de intrare pe teritoriul Marii Britanii.

Browder a numit sancțiunile impuse de autoritățile britanice ca fiind „o imensă piatră de hotar” în campania pe care a desfășurat-o în cei mai bine de 11 ani, de la moartea avocatului său, Serghei Magnițki.

Ambasada rusă de la Londra a considerat că măsurile aplicate de Marea Britanie sunt „ostile” și a anunțat că și Moscova, la rândul său, ar putea aplica gesturi similare. „În Rusia, procurori, judecători și alte persoane implicate în investigații acționează doar în baza legilor, independent de autoritățile executive”, a arătat ambasada rusă de la Londra.

Rusia a respins întotdeauna acuzația potrivit căreia Magnițki a fost ucis și a făcut demersuri intense împotriva legii care poartă numele avocatului, recurgând la acuzații la adresa lui Browder și a lui Magnițki, potrivit cărora cei doi ar fi fost autori ai unor fapte penale, inclusiv ai unor fraude.

Sancțiunile britanice adaugă tensiuni noi în relațiile deja reci dintre cele două țări. Londra a acuzat Rusia de activități destabilizatoare pe teritoriul britanic, între acestea numărându-se și atacul la adresa fostului spion rus Seghei Skripal și a fiicei acestuia, în 2018, cu o neurotoxină. Rusia a negat implicarea în cazul Skripal.

Surse AFP, Reuters și FT.