Cornelia Nagy, sefa ONAC, nu se sperie de amenințarea cu demiterea: ”Timpul le rezolvă pe toate”. Tabletele pentru elevi întârzie

Cornelia Nagy, președinta ONAC, nu comentează declarațiile premierului Ludovic Orban și susține că „timpul va rezolva toate problemele”.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că statul nu va putea achiziționa până la începerea anului școlar toate cele 250.000 de tablete pentru elevi ci, în cel mai fericit caz, doar o o treime din numărul lor. Orban a arătat cu degetul spre Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), instituție „pesedizată cap-coadă”, condusă de Cornelia Nagy. Guvernul a alocat 126 milioane de lei pentru achiziția acestor dispozitive, însă licitațiile sunt departe de a fi finalizate.

Ultima referire la acest proces de achiziție îl regăsim pe 10 iulie, când ONAC arăta că „a demarat o serie de consultări de piață, cu scopul de a avea o imagine a capacității de producție și livrare a dispozitivelor electronice, în contextul pandemiei de COVID-19. Ca urmare a consultării pieței au fost definitivate specificațiile tehnice ale dispozitivelor electronice. Ulterior, documentația aferentă a fost supusă avizării Comitetului Tehnico-Economic pentru Societatea Informațională, primind aviz pozitiv în data de 23 iunie 2020”. Hotărârea de guvern care aloca banii și desemna ONAC să se ocupe de cumpărarea celor 250.000 de tablete electronice a fost dată pe 7 mai 2020.

Condiții drastice

În prezent, anunțul de intenție a fost publicat pe platforma de achiziții publice. Contractul a fost împărțit în 9 loturi, pentru fiecare regiune din țară. Printre condițiile impuse de ONAC pentru participarea la licitație se regăsește și aceea ca „media cifrei de afaceri globală a ofertantului (operator economic sau membrii grupului de operatori economici împreună) din ultimii trei ani (2017, 2018, 2019) să fie cel puțin egală cu suma de 126.050.000 lei, pentru ofertarea tuturor celor 9 loturi, sau cumulat loturile pentru care participă”, se arată în caietul de sarcini.

O altă condiție pentru participarea la licitație prevede că „operatorii economici străini vor prezenta copii după orice documente prin care se confirmă furnizarea de produse similare, însoțite de traducerea autorizată a acestora în limba română”, iar eventualii subcontractanți trebuie să prezinte garanții solide privind calitatea produselor pe care urmează să le vândă.

Ofertanții selectați

La licitație s-au calificat Orange, Vodafone, Telekom Romania Mobile Communications și firma Producton SRL. Cea din urmă este controlată de Olguța și Dan Mihail Berindei și desfășoară activități de comerț cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice și software-ului.
Potrivit confidas.ro, societatea a avut în 2019 o cifră de afaceri de 56 milioane de lei, 39 de angajați și în ultimii 7 ani a semnat 6261 contracte de achiziții publice în valoare totală de 78 milioane de lei.

Ieri, Ludovic Orban a declarat la un post de televiziune că o va schimba din funcție pe Cornelia Nagy, șefa ONAC. „O vom schimba… Acum eu n-am vrut să umblu la asta de achiziții pentru că ieșeau imediat scandaluri că… dar președintele ONAC este președintele pe care l-am găsit în funcție…Îți trebuie un motiv pentru a lua o astfel de decizie. Aici a existat foarte multă, după părerea mea, obtuzitate și o rigoare excesivă în derularea procedurii. O să achiziționăm probabil 70-80.000, dar ne-am gândit la lucrul ăsta”, a declarat Orban.

Îți mai recomandăm Premierul demite conducerea ONAC după eșecul achiziționării celor 250.000 de tablete

„Timpul le rezolvă pe toate”

Întrebată cum comentează declarațiile premierului, directoarea Nagy ne-a transmis că, din punctul ei de vedere, a respectat legea achizițiilor publice. „Din principiu, nu comentez declarațiile sau deciziile premierului. Noi ne-am făcut treaba, așa cum scrie în legislație. Timpul le rezolvă pe toate. Până la sfârșitul anului vor fi distribuite doar tabletele câștigate de Orange în cadrul a trei loturi, asta dacă vor respecta termenul de livrare asumat”, a declarat pentru Europa Liberă Cornelia Nagy.

Este vorba de câștigarea de către Orange a 3 loturi care au împreună 82.826 de tablete școlare. Dacă licitația nu va fi contestată, aceste dispozitive vor ajunge la elevi în scurt timp, fiind vorba de licitația desfășurată pentru Regiunea București-Ilfov, Regiunea Centru și Regiunea Sud. Pentru celelalte regiuni licitația va fi reluată, deoarece furnizorii nu au putut respecta termenul scurt de livrare.

Atacul lui Turcan

ONAC a fost ținta unui atac și din partea vicepremierului Raluca Turcan care declara pe 27 august că este o „instituție pesedizată cap-coadă este un fel de stat în stat”.

Instituția a a fost înființată în mai 2018, printr-o ordonanță de urgență semnată de fostul premier Viorica Dăncilă. Ea a răspuns astfel dorinței fostului ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici.

De la înființare, instituția este condusă de Cornelia Nagy, funcție de secretar de stat. Fost vameș înainte de 1989, Nagy este soția ambasadorului României în Muntenegru, Ferdinand Nagy și a ajuns la șefia ONAC cu sprijinul ALDE. Potrivit CV-ului, în anul 2000 Nagy s-a transferat la Direcția de Control Financiar de la ANAF, de unde a ajuns în postul de șef de cabinet al ministrului Sebastian Vlădescu, la Ministerul Finanțelor Publice. După plecarea lui Vlădescu, s-a ocupat de achizițiile publice la nivelul Ministerului de Finanțe, apoi a trecut pe Direcția de Achiziții de la Ministerul Sănătății. Din 2017 s-a detașat la Ministerul Mediului pe funcția de secretar general adjunct, apoi a trecut la Agenția Națională de Arii Protejate, instituții publice controlate politic de ALDE. Potrivit declaratiei de avere pe 2020, Nagy a avut anul trecut un salariu de 116.000 de lei, la care se adaugă veniturile soțului de 40.000 de euro și 17.000 de lei.

Îți mai recomandăm Pregătiri pentru școala în pandemie. „Nu știu cum mă voi face înțeleasă la clasa pregătitoare cu masca pe față”