Candidata USR-PLUS la primăria sectorului 1, Clotilde Armand, îl acuză pe candidatul PSD, Daniel Tudorache, de fraudă electorală. În mai puțin de 12 ore, de la ora anunțării estimărilor exit-poll-ul și până la primele date oficiale, diferența dintre cei doi s-a topit de la 10 procente, cât arătau sondajele de la ieșirea de la urne, la 1.000 de voturi. Clotilde Armand a fost anunțată și în estimări, dar și de rezultatele parțiale ale BEC, câștigătore a Primăriei Sectorului 1.
Situația a devenit și mai bizară după ce primarul Dan Tudoarche, de la PSD, a revendicat victoria. El anunțat pe pagina pe Facebook că „după terminarea numărătorii paralele, am în plus 200 de voturi față de Clotilde Armand!”.
Diferența de procente existentă între sondajele efectuate aseară la închiderea urnelor și rezultatele parțiale comunicate de BEC, după centralizarea a peste 90% dintre secțiile de votare, arată că Sectorul 1, cel mai bogat sector din București, cu un buget de 2 miliarde de lei/an, este special din toate punctele de vedere.
Între timp însă, Clotilde Armand a reclamat la poliție sustragerea unor procese verbale de la sectorul 1, ale secțiilor de votare în original, care s-au găsit la PSD.
Clotilde Armand a declarat, pentru Europa Liberă - „La numărătoarea paralelă USR-PLUS, aveam toate secțiile numărate. Asta la ora 7 dimineața. Înregistram un avans de peste 1.000 de voturi. AEP nu a înregistrat toate secțiile din sector și a întârziat să actualizeze lista. Aici a fost semnul meu de întrebare. Apoi au actualizat peste 80% de procese verbale în câteva ore. Și s-au blocat la câteva secții pe care nu le-au actualizat, deși secțiile respective aveau proces verbal încheiat. 11 secții nu erau închise la ora 7 dimineața, deși aveau proces verbal fotografiat, acestea n-au fost urcate în sistem”, ne-a declarat Clotilde Armand.
Anomaliile electorale din Sectorul 1 au fost observate și de Sorin Ioniță, specialist în politici publice la organizațția Expert Forum. „Nicuşor şi Clotilde au avans mult mai mic după numărare decât arăta exit pollul lui Pieleanu. Tudorache n-a câştigat cum a anunţat adineauri, dar diferenţa e strânsă.E suspectată o manevră pe scară largă cu buletine pre-ştampilate PSD, date votanţilor PNL-USR-Plus, deci voturi anulate. Pare suprarealist şi greu de realizat, îmi vine greu să cred, dar sper ca acum să se investigheze ca lumea, nu ca data trecută. La S2 nu a fost pregătită morişca, nu se aştepta nimeni să fie nevoie, s-a mers pe PMB si S1”, a scris Ioniță pe Facebook.
Am analizat o parte din rezultatele publicate pe prezenta.roaep.ro la secțiile de votare amplasate în incinta acelorași școli din Sectorul 1. Astfel, am observat diferențe mari între secții privind numărul voturilor anulate. Dacă numărul voturilor anulate este de obicei între 5 și 11, există secții de vot unde acestea cresc și de trei ori. Dăm ca exemplu cazul Secției nr 5, de la Liceul greco-catolic „Timotei Cipariu”, unde s-au înregistrat 27 de voturi nule. La secția nr 6, din aceeași incintă, au fost numai 6 voturi nule, la aproximativ același număr de votanți. Apoi, secția de votare nr 9 a avut 11 voturi nule, la 464 de votanți prezenți, în timp ce Secția numărul 8 din aceeași școală a avut 29 de voturi nule, la 511 votanți.
Confuzia s-a adâncit după ce Clotilde Armand și echipa ei de campanie au descoperit procese verbale originale într-o sală a unei companii din subordinea primăriei Sectorului 1, provenite de la Biroului Electoral de Sector.
„Am zis să mergem în Piața Mureș, la Biroul Electoral de Sector. Sediul este sub Direcția de Salubritate a lui Tudorache. Mulți angajați mi-au spus în timpul campaniei că acestă direcție este sediul de campanie al PSD. Au avut dreptate. Înainte să ajung eu acolo au ajuns colegii mei. Din sala BES a ieșit un tip dubios, cu un teanc de procese verbale. Toate ale PSD. L-au întrebat unde merge și a urcat cu ele din sediul BES la etaj, la Direcția respectivă, colegii mei au venit după el și pe urmă a venit Poliția”, ne-a mai declarat Armand.
Contracandidatul lui Armand ne-a declarat că „Erau niște buletine care urmau să fie duse la Biroul Electoral. Niște procese verbale trase la xerox. Nu erau în original, să fim serioși. Era o copie, pe care se completă procesul verbal, apoi se ștampila și se înmâna reprezentanților în secție. Nu e poliție aici. O să depun cerere la BEC pentru renumărarea voturilor. Am găsit procese verbale care nu erau conforme. Astă seară depun cererea, până în ora 21”.
Poliția a anunțat că a fost sesizată cu privire „la faptul că un bărbat, candidat al unui partid politic pentru funcția de consilier , ar fi fost văzut iesind din clădirea unde a funcționat un birou electoral al sectorului1, de către mai mulți reprezentanți ai altor partide politice, având asupra sa mai multe procese verbale”. Din comunicatul poliției reiese că situația a intrat în atenția polițiștilor, care vor face cercetări.
Cel mai probabil, cine va fi declarat perdant la Sectorul 1, va cere renumărarea voturilor. La fel s-a întâmplat în urmă cu 4 ani, când Armand a pierdut în fața lui Tudorache fotoliul de primar, după ce acesta a adunat cu 1.700 de voturi mai mult.
De ce este atât de important Sectorul 1? Pentru că este cea mai bogată unitate administrativ teritorială din România. Sectorul 1 are un buget de circa 280 milioane de euro anual la o populație de aproximativ 250 000 locuitori, dintre care 200.000 au drept de vot. Primarul de la Sectorul 1 are la dispoziție 1.120 euro pentru fiecare locuitor, în timp primarul de la Cluj are 860 de euro, iar cel de la Iași, 530 euro.
La bugetul sectorului 1 din București ajung cote din impozitul pe salarii de la 500.000 de angajați. În plus, aici sunt cele mai scumpe terenuri din țară, nu de puține ori terenurile sectorului fiind „vânate” de mafia imobiliară.